Facebook wil nepnieuws tegengaan met nieuwe markeringsfunctie en filters

Lars Paijmans
16 januari 2017, 9:28
2 min leestijd
Facebook wil nepnieuws tegengaan met nieuwe markeringsfunctie en filters

Facebook test een nieuwe functie in Duitsland die de verspreiding van nepnieuws tegen moet gaan. Uiteindelijk komt deze nieuwe nepnieuws Facebook markeringen ook in de rest van de wereld beschikbaar.

Nepnieuws Facebook filters getest in Duitsland

Tijdens (en vooral na) de Amerikaanse verkiezingen kwam Facebook meerdere malen in opspraak door de grote hoeveelheid nepnieuws die via het netwerk verspreid werd. Artikelen die foutieve of misleidende informatie bevatten werden massaal gedeeld en geliked, waardoor ze een steeds groter publiek bereikten.

nepnieuws facebook

Om dit in de toekomst te voorkomen, werkt Facebook aan speciale filters die de verspreiding van dit neppe nieuws tegen moeten gaan. Volgens de Financial Times test het sociale netwerk de functies in Duitsland, maar er zouden al gesprekken worden gevoerd met mediabedrijven in andere landen.

De Facebook nepnieuws filters werken heel simpel. Zodra jij een artikel tegenkomt dat foutieve of misleidende informatie bevat, kun je dit met een druk op te knop melden. Vervolgens gaat het bedrijf Correctiv aan de slag om het nieuws bij (voldoende meldingen) te checken. Correctiv is een onafhankelijk bedrijf dat een samenwerking met Facebook is aangegaan om de verspreiding van dit neppe nieuws tegen te gaan.

Correctiv checkt gemarkeerde berichten

Als Correctiv ontdekt dat het nieuws inderdaad niet klopt, dan komt er een speciale markering bij te staan die aan iedereen laat zien dat het nepnieuws is. Ook nieuwe posts die naar een gemarkeerd bericht linken, krijgen deze markering. Bovendien worden deze artikelen lager in de tijdlijn geplaatst, zodat ze minder snel worden gezien door gebruikers. Besluit je toch om een artikel met nepnieuws te delen, dan verschijnt er een pop up in beeld die je waarschuwt.

Facebook laat de uiteindelijke beslissing dus aan de gebruiker of hij of zij het artikel wil delen of niet. Hoewel de functie in Duitsland getest wordt, is het nog niet duidelijk wanneer we er in Nederland ook mee aan de slag kunnen.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Categorie: Apps
Spotlight: Facebook

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's