Aantal Nederlandse dataverzoeken bij Apple neemt iets af

Rutger Otto
1 oktober 2017, 10:12
1 min leestijd
Aantal Nederlandse dataverzoeken bij Apple neemt iets af

Apple heeft bekendgemaakt hoeveel dataverzoeken het bedrijf in het eerste helft van dit jaar van nationale overheden kreeg. In Nederland werd er informatie van 108 Apple-toestellen opgevraagd.

Lees verder na de advertentie.

Nederlandse dataverzoeken bij Apple

Dat blijkt uit cijfers die Apple deze week in een transparantierapport uiteenzette. In het document valt af te lezen hoeveel dataverzoeken Apple van over de hele wereld binnen krijgt. Waarom dit soort verzoeken worden ingediend, maakt het bedrijf nooit bekend. Het gaat bijvoorbeeld om gevallen waarbij autoriteiten meehelpen om verloren of gestolen toestellen terug te vinden.

Apple tv-dienst

Uit het rapport blijkt dat Nederlandse overheden in de eerste helft van dit jaar (van 1 januari tot 30 juni) 37 keer aanklopten bij Apple om informatie op te vragen. Daarbij ging het om in totaal 108 toestellen en daaraan gekoppelde gegevens. In 21 van de gevallen verstrekte Apple de informatie ook daadwerkelijk. In dezelfde periode een jaar eerder waren er vanuit Nederland nog 50 verzoeken en ging het om 138 Apple-devices.

Wereldwijde scores

Wereldwijd waren er in het eerste halfjaar van 2017 ruim 30.800 verzoeken voor data van in totaal 233.052 toestellen. Van 23.856 toestellen werd de opgevraagde informatie gegeven. Vergeleken met dezelfde periode in 2016 nam het aantal verzoeken iets af van 33.000 maar waren er bijna 30.000 toestellen meer bij betrokken.

Opvallend is dat in de tweede helft van het jaar vaak meer aanvragen worden gedaan. Van juli tot en met december in 2016 ging het in Nederland om 56 aanvragen voor 358 toestellen.

Relatief weinig verzoeken in Nederland

Hoewel er een lichte daling valt te constateren aan Nederlandse verzoeken, vragen Nederlandse overheden überhaupt relatief weinig om data bij Apple. De meeste verzoeken kwamen vanuit Duitsland (12.677), gevolgd door de Verenigde Staten (4479) en Australië (2578).

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen