Na de presentatie van zeven corona-apps dit weekend, heeft het ministerie ervoor gekozen ze allemaal niet te kiezen. In plaats daarvan maakt de overheid schoon schip, zodat er aan één goede app gewerkt kan worden.
Lees verder na de advertentie.
Alle Nederlandse corona-apps geschrapt
Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer laten weten. De beslissing komt na een bewogen weekend, waarin in de vorm van een ‘appathon’ zeven apps werden gepresenteerd. Dat leverde al snel de nodige kritiek op. Zo zou er niet zorgvuldig genoeg met privacy van gebruikers omgesprongen worden.
Daarnaast zouden de apps te weinig rekening hebben gehouden met de beveiliging van iOS, die de werking van dit soort apps bemoeilijkt. Om die reden heeft het ministerie besloten een streep te zetten door alle zeven apps, omdat ze niet voldeden aan de keuring van experts en juristen. Wel zegt De Jonge blij te zijn dat de appathon een maatschappelijk debat over deze corona-apps heeft aangewakkerd.
“Ik denk niet licht over de invoering van digitale ondersteuning van bron- en contactopsporing. Ik zal geen concessies doen aan de randvoorwaarden. De eventuele invoering van apps zal gepaard moeten gaan met wetenschappelijk onderzoek”, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.
In plaats van een nieuwe serie apps te kiezen, is er voor een nieuwe aanpak gekozen. Het ministerie gaat een nieuw team samenstellen, die een app gaan bouwen die moet voldoen aan de eisen van de GGD. De GGD gaat hier een speciale ‘taskforce’ voor oprichten, die zich volledig focust op de app en de invloed die deze gaat hebben op burgers.
GGD gaat apps controleren
Hierbij staat privacy van gebruikers voorop. Zo wordt de app open source (met een inzichtelijke broncode) en moet hij een stuk veiliger worden. Mogelijk worden er wel elementen overgenomen uit de zeven apps die dit weekend gepresenteerd zijn.
Het zal minstens vier weken duren voordat we deze app te zien krijgen, zodat de komst van de corona-app samenvalt met de eventuele versoepeling van de huidige maatregelen op 19 mei. In de huidige fase waarin Nederland zich bevindt heeft een dergelijke app volgens de GGD weinig zin. Zodra de maatregelen eind mei mogelijk verder versoepeld worden, kan een dergelijke app wel een rol gaan spelen.
Lees ook: FAQ: 5 vragen en antwoorden over de Coronatracker van Apple en Google