Hoe Nederlandse app-makers zich voorbereiden op de Apple Watch

Rutger Otto
10 april 2015, 11:57
3 min leestijd
Hoe Nederlandse app-makers zich voorbereiden op de Apple Watch

De Apple Watch is sinds vandaag te bestellen in een select aantal landen. Op 24 april komt de wearable op de markt en moeten ook de apps af zijn. Wij spraken Nu.nl en Braintoss over hoe zij hun Apple Watch apps maken.

Lees verder na de advertentie.

Op iPhoned schreven we al eerder over de apps die gereed zijn voor de Apple Watch. Logischerwijs zijn grote partijen als Evernote direct bij lancering op de Watch vertegenwoordigd, maar ook Nederlandse app-makers werken hard om straks een app klaar te hebben. Zelfs al is de Apple Watch voorlopig nog niet in ons land te koop.

Braintoss

Voor sommige apps is de overstap naar een kleiner scherm rond de pols een logische, zoals bij Braintoss. Deze app wordt gemaakt door Nederlander Richard Wolfe en is al langer voor iOS beschikbaar. Met de app kun je gedachten snel via gesproken tekst, een foto of tekst invoeren, zodat je het gemakkelijk onthoudt en terugvindt. “Het mooie is dat je nu niet eens meer je iPhone uit je zak hoeft te halen om je gedachte in je inbox te droppen”, zegt Wolfe. “Helemaal in lijn waar Braintoss voor ontwikkeld is, namelijk zo snel en makkelijk mogelijk je gedachten vangen en veilig opslaan voor later gebruik.”

braintoss

Nu.nl

Andere apps lijken niet meteen geschikt voor de Watch, want waarom zou je nieuws willen lezen op zo’n klein scherm? Daar is bij Nu.nl goed over nagedacht. “Eén van de mogelijkheden is snellezen”, zegt productmanager Jorik Dopmeijer. Daarmee flitst er steeds één woord op het schermpje, zodat je snel van nieuws op de hoogte bent. Ook is het mogelijk om complete artikelen te lezen op de Watch of ze via de Watch op de iPhone te openen.

Daarnaast kunnen gebruikers live wedstrijden volgen op de wearable. “De scores komen op je pols binnen.” Opvallend is dat Nu.nl kiest voor meerdere opties om nieuws te consumeren via de Watch. De app maakt vooral gebruik van Glances, waarmee gebruikers snel op een soort kaarten kunnen zien wat het laatste nieuws is. “Het is nog maar de vraag hoe mensen er gebruik van maken”, zegt Dopmeijer. “Met de feedback die we straks van de eerste gebruikers krijgen, kunnen we beslissen wat werkt en wat misschien niet werkt.”

nu nl apple watch

Ontwikkelen voor een onbekend apparaat

Dat blijft het lastige aan ontwikkelen voor een apparaat dat je nog niet kent, beaamt ook Wolfe. “Het vergt wat van je fantasie om een app te maken voor een apparaat dat je zelf nog nooit hebt gebruikt. Toch was het voor ons vrij eenvoudig omdat Braintoss een simpel en eenduidig doel heeft.”

Wolfe ging voor één dag naar London om ‘in een hoogbeveiligd hok’ de app voor Apple Watch te testen. Tijdens de ontwikkeling liep hij wel tegen wat restricties aan. “We konden geen camera gebruiken voor de app en ook de microfoon kan niet door derde partijen gebruikt worden. Het is alleen mogelijk om Siri mee te gebruiken.”

apple watch preorder

Gamechanger

Zowel Wolfe als Dopmeijer zijn enthousiast over de Apple Watch en verwachten dat het apparaat een succes gaat worden. “Al is het alleen maar omdat het een product van Apple is”, zegt Dopmeijer. Wolfe durft het een gamechanger te noemen. “We gaan de Apple Watch voor veel meer gebruiken dan we ons nu kunnen voorstellen. Qua technologie is het niks nieuws, de verandering moet van het gebruik komen. Ik draag al 20 jaar geen horloge en wil er liever niet aan, maar het gaat nu toch echt weer gebeuren. Total gamechanger.”

Lees meer over de Apple Watch

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen