Zoveel Nederlanders hebben een baan dankzij het maken van Apple-apps
Michel van 't Klaphek

Maar liefst 167.000 Nederlanders hebben een baan dankzij het maken van apps voor Apple-producten. Ons land heeft daarmee de grootste dichtheid aan banen in de app-ontwikkeling van heel Europa.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Nederlandse app-economie floreert

Dat, en meer, blijkt uit officiële cijfers van Apple. Het gaat hierbij om zowel banen in de ontwikkeling van apps –  het daadwerkelijke ‘bouwen’ – als aanvullende diensten. Denk hierbij aan het winkelpersoneel van Apple en mensen die bij toeleveranciers werken, zoals distributeurs. In totaal is 2 procent van de Nederlandse werkenden direct of indirect werkzaam voor Apple.

Ook als het puur om de app-economie gaat, doen we het goed. In de top 30 zijn maar liefst vier Nederlandse steden te vinden, namelijk Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Onze hoofdstad staat zelfs op de derde plaats: de app-economie levert hier bijna 90.000 banen op. De twee andere podiumplekken zijn vergeven aan Londen en Parijs.

Nederlandse app-economie

Rotterdam, Utrecht en Eindhoven staan respectievelijk op plek 8, 14 en 20. Als je het aantal banen afzet tegen de totale beroepsbevolking, staat Nederland in Europa op de vierde plaats. Het Verenigd Koninkrijk gaat er met het goud vandoor, terwijl onze Oosterburen zilver ‘pakken’.

Dit zijn de beste Nederlandse apps

Daarnaast zet Apple enkele apps in het zonnetje, die in ons land worden gemaakt. Dit zijn Proloquo2Go, Studies en Hidden Folks. Dankzij de eerste app kunnen mensen met spraakproblemen zich alsnog uitdrukken, door zinnen te vormen aan de hand van pictogrammen. Hiermee is het een uitkomst voor bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down.

Ook interessant: Hidden Folks: Nederlandse game brengt zoekplaatjes tot leven op iOS

Studies is een app die studenten helpt bij het onthouden van leerstof. Je kunt gemakkelijk belangrijke en interessante feiten en teksten markeren, om vervolgens goed te ordenen. Tot slot werd Hidden Folks in 2017 nog door Apple bestempeld tot beste iPad-game van het jaar. In de gestileerde game moet je op zoek naar verstopte poppetjes op getekende zoekplaten.

Lees het laatste nieuws over de App Store

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.