Nederlanders delen meer via WhatsApp dan op Facebook

Rutger Otto
10 december 2015, 12:58
2 min leestijd
Nederlanders delen meer via WhatsApp dan op Facebook

Hoewel Facebook het grootste en meest gebruikte social media-platform is, delen Nederlanders steeds meer via WhatsApp.

Lees verder na de advertentie.

Nederlanders kiezen WhatsApp

Dat blijkt uit een rondvraag van onderzoeksbureau Multiscope onder 7677 Nederlanders. Veel gebruikers worden selectiever wat betreft het platform en met welke mensen ze berichten, foto’s en video’s delen. Op WhatsApp is het gemakkelijker een kleine groep of één persoon te kiezen met wie je iets deelt dan op Facebook, waar al je connecties mee kunnen lezen.

Er valt een verschuiving af te lezen onder gebruikers: Facebook wordt meer een vergaarbak waar grote levensgebeurtenissen worden gedeeld, evenals meer algemene, nieuwswaardige of grappige linkjes naar berichten, foto’s of video’s. Op WhatsApp worden daarentegen meer persoonlijke levensgebeurtenissen gedeeld, die niet iedereen hoeft te weten.

facebook-apps

Facebook blijft het populairst

Toch blijft Facebook verreweg het populairste sociale netwerk. Driekwart van alle Nederlanders heeft een profiel op Facebook. WhatsApp wordt door 68 procent van de Nederlanders gebruikt, daarna volgt LinkedIn met 45 procent. De belangrijkste reden voor een social media-profiel blijft om contact te houden met vrienden, oude bekenden en familie.

Foto’s delen is veel populairder op WhatsApp dan via Facebook of Instagram. Via WhatsApp wordt drie keer meer gedeeld (gemiddeld elf foto’s per maand) dan via Facebook (2,5 foto’s per maand). Links naar nieuwsberichten worden wel vaker op Facebook gedeeld dan in WhatsApp-gesprekken.

Volgens Multiscope neemt WhatsApp de rol van Facebook over. 72 procent van de Nederlanders verkiest WhatsApp over Facebook. Ook verwachten Nederlanders volgend jaar nog vaker van WhatsApp gebruik te maken, terwijl het Facebook-gebruik waarschijnlijk vermindert.

WhatsApp en Facebook

Overigens is Facebook in handen van WhatsApp dus alles bij elkaar overziet Facebook de belangrijkste sociale media sowieso. Facebook Messenger is daarbij ook een populaire chat-dienst met 700 miljoen actieve gebruikers wereldwijd per maand. Toch blijven de diensten vooralsnog gescheiden van elkaar bestaan. Facebook heeft eerder al aangegeven dat het bedrijf geen geld hoeft te verdienen aan WhatsApp, maar of dat in de toekomst met meer gebruikers gaat veranderen is niet gezegd.

Lees meer over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu