Onderzoek: ‘Nederlanders betalen relatief veel voor mobiele data’

Wouter Nijsen
5 maart 2019, 13:16
1 min leestijd
Onderzoek: ‘Nederlanders betalen relatief veel voor mobiele data’

We betalen in Nederland relatief veel voor mobiele data als je dit vergelijkt met andere Europese landen. Gemiddeld betalen we omgerekend 7 euro voor een 1GB aan mobiele data, een bedrag dat door slechts een aantal landen in Europa wordt overtroffen.

‘Mobiele data is duur in Nederland’

Mobiele data is alleen in Noorwegen, Zwitserland, België, Griekenland en Portugal gemiddeld duurder dan in Nederland. Uit onderzoek van Cable (via NU.nl) blijkt dat we in Nederland gemiddeld 7,99 dollar betalen, wat omgerekend neerkomt op zo’n 7 euro. In België ligt het bedrag op 12,30 dollar, omgerekend bijna 11 euro. Mobiele data in het allerduurst in Griekenland: daar betaal je gemiddeld 32,71 dollar per GB, wat omgerekend bijna 29 euro(!) is.

vakantiegids maandthema

De goedkoopste landen in Europa voor mobiele data (per GB) zijn Oekraïne (0,45 euro), Polen (1,16 euro) en Finland (1,02 euro). Nederland is dus relatief duur en de onderzoekers geven aan dat dit komt door de goede infrastructuur. De infrastructuur moet wel worden onderhouden en dat kost ook meer. Bovendien zijn we door onze goede economie in staat om meer te betalen voor mobiel internet.

Minimumsnelheid voor mobiel internet

Onlangs stelde het ministerie van Economische Zaken dat er een minimumsnelheid voor mobiel internet moet komen in Nederland. Hiermee moet worden voorkomen dat er gebieden zijn in Nederland waar mensen een ondermaatse internetkwaliteit hebben.

Volgens het onderzoek dat hiervoor werd uitgevoerd, zou de minimumsnelheid van 8MB per seconde in 2022 de standaard moeten zijn. Deze ondergrens kan vervolges in 2026 worden verhoogd naar 10 MB per seconde.

‘Nederland moet minimumsnelheid voor mobiel internet krijgen’

Op onze zustersite OnlySim worden alle sim only-abonnementen in Nederland verzameld. Een sim only met 1GB kost 7 euro per maand. Voor een abonnement met 3GB (vanaf 8 euro per maand), 5GB (vanaf 10 euro per maand), 10GB (vanaf 12,50 euro per maand) of hoger betaal je logischerwijs meer.

Via: NU.nl
Bron: Cable
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu