Navigeren we straks met augmented reality? Google Maps test het alvast

Florence Peeters
11 februari 2019, 17:09
2 min leestijd
Navigeren we straks met augmented reality? Google Maps test het alvast

Augmented reality wordt steeds belangrijker voor app-ontwikkelaars, en ook Google Maps is er druk mee bezig. De app heeft een handjevol mensen alvast laten testen hoe AR-navigatie zou werken. Het blijkt de toekomst, maar is nog lang niet perfect.

Lees verder na de advertentie.

Google Maps test AR-navigatie

Het is al langer duidelijk dat Google werkt aan augmented reality-navigatie, toen het tijdens de Google I/O-ontwikkelaarsconferentie vorig jaar al een voorproefje liet zien van de functie. Nu blijkt de navigatie-app de functie stiekem al door enkele gebruikers te testen, waaronder een verslaggever van The Wall Street Journal.

De functie is bedoeld voor voetgangers die voor het eerst ergens belanden. Om te voorkomen dat je alsnog geen idee hebt welke kant je dan op moet, helpt augmented reality je een handje.

Houd simpelweg je iPhone omhoog en virtuele pijlen verschijnen tussen de gebouwen in de ‘echte wereld’. Om deze pijlen te tonen, gebruikt de app gps-data en Street View. Hoewel de functie nog niet perfect is, werkt deze prima volgens de verslaggever.

Niet lopen en kijken

Terwijl je navigeert met AR, verschijnt onderin nog steeds de traditionele bewegwijzering. Google Maps heeft ongeveer een seconde nodig om de pijlen te tonen als jij je smartphone op straat richt.

Bovendien is Google zich bewust van het gevaar van lopen met je telefoon. Zodra iemand namelijk begint te lopen terwijl de augmented reality-navigatie is geactiveerd, verschijnt er een waarschuwing op het scherm dat je je telefoon lager moet houden.

Ook wordt de schermhelderheid dan expres verlaagd. Zo voorkomt Google dat je zonder te kijken een drukke straat oversteekt. Het is onbekend wanneer de functie precies voor iedereen beschikbaar is.

Ook Apple timmert aan de AR-weg

Google is niet het enige techbedrijf dat behoorlijk inzet op augmented reality. Ook Apple is druk met de ontwikkelingen van verschillende AR-functies. Tijdens de september-keynote toonde het bedrijf uit Cupertino al hoe ARKit met name de game-ervaring op een iPhone kan verbeteren.

Het is dan ook niet uit te sluiten dat we ook in Apple Maps een vorm van AR-navigatie gaan terugzien. De vraag is of dat al in iOS 13 gebeurt dit jaar, of nog even toekomstmuziek blijft. In iOS 11 introduceerde Apple al wel een toffe functie waarbij je in sommige steden met behulp van virtual reality als het ware over de stad kan vliegen.

Lees meer over Google Maps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen