Ken Segall is verantwoordelijk voor de ‘i’ bij Apple-apparaten, maar hij vindt nu dat het tijd is om de naam iPhone helemaal te laten vallen.
Lees verder na de advertentie.
Moet Apple de naam iPhone wijzigen?
Steve Jobs stelde Ken Segall destijds aan als creatief directeur van het reclamebureau van Apple. Hij is sindsdien bij het bedrijf in dienst gebleven. Hij is de man achter veel beroemde Apple campagnes, waaronder de Think Different-reclame. Zijn grootste invloed op de branding van Apple is ongetwijfeld het ‘i’-voorvoegsel dat hij voor de naam van onder meer de iPhone bedacht.
Die ‘i’ dateert al van 1998, toen de iMac voor het eerst werd geïntroduceerd. De ‘i’ stond voor internet, individual, instruct, inform en inspire – alles waar Apple voor stond. De merktechniek was een groot succes. Er werd zelfs een trend gezet waarbij alle volgende Apple producten de ‘i’ voor de naam kregen, zoals de iPod, iPad en iPhone.
De ‘i’ moet weg
Volgens een rapport van Wired is Segall van mening dat Apple inmiddels moet kiezen voor een nieuwe merknaam. Een naam die de geëvolueerde versies van de nieuwe topproducten weergeeft. Dit is wat Segall te zeggen had:
”The ‘i’ needs to go,” he says. “It’s now meaningless. Sure, Jobs built Apple around it, but remember, the ‘i’ has always been a sub-brand. There might be marketing experts who say Apple would be crazy to drop the prefix – it’s still in front of some of the greatest brands ever – but it can’t be protected, and for too long there have been companies with ‘i’ internet-connected things, and that’s an issue for Apple, known for innovation.”
Vrij vertaald staat er het volgende:
“De ‘i’ moet weg,” zegt hij. “Het heeft nu geen betekenis meer. Natuurlijk, Jobs heeft Apple eromheen gebouwd, maar vergeet niet dat de ‘i’ altijd een submerk is geweest. Er zijn misschien marketingexperts die zeggen dat Apple gek zou zijn om het voorvoegsel te laten vallen – het staat nog steeds voor een aantal van de grootste merken ooit – maar het kan niet worden beschermd en er zijn al te lang bedrijven met ‘i’-internetgerelateerde dingen. Dat is een probleem voor Apple, dat bekend staat om innovatie.”
Rebranding is al bezig
Als we goed kijken, zien we dat Apple al sinds 2007 langzaam aan rebranding doet. Dat begon met de Apple TV. Dat was echter niet opzettelijk, want de oorspronkelijke naam was iTV. De eerste bewuste keuze voor een andere naam was de Apple Watch, inmiddels gevolgd door de Apple Vision Pro.
Apple heeft zich zo sterk in de markt gepositioneerd dat veel Apple-gebruikers de producten ook kopen wanneer het voorvoegsel er niet is, zoals bij de MacBook. Aan de naam iPhone zijn loyale consumenten wellicht meer gehecht. Als de rebranding in zo’n geval niet zorgvuldig wordt uitgevoerd, kan het consumenten van zich vervreemden.
Apple heeft de merkpositionering dus aangepast door veranderingen aan te brengen in het productassortiment. Gezien de evolutie van de tech-industrie en van Apple, lijkt het standpunt van Segall over een nieuwe naam voor onder meer de iPhone dus wel logisch. Desondanks hebben veel Apple-gebruikers hun bezorgdheid gedeeld op verschillende fora. Ze hopen dat de rebranding niet de strategie van X (voorheen Twitter) gaat volgen.
Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.
- De beste iPhone-wallpapers van de week (Wallpaper Weekly #45 2024) (8 nov)
- Social media verbod voor kinderen in Australië – volgt Nederland? (8 nov)
- Apple Watch-bandje wordt in de toekomst véél belangrijker – dit is waarom (8 nov)
- America first: zo gaat Trump Apple veranderen (maar of dat goed is?) (7 nov)
- AirPods Pro 3 krijgen deze functies (en dit is wanneer) (7 nov)