Met deze tool krijg je grip op wat bedrijven van jou weten

Florence Peeters
25 oktober 2018, 15:07
2 min leestijd

Tientallen bedrijven weten van alles over je, maar wat precies? Om daar gemakkelijker achter te komen, is er nu de tool My Data Done Right. Zo werkt het.

Lees verder na de advertentie.

My Data Done Right helpt je op weg

Het is nog altijd niet gemakkelijk om erachter te komen welke gegevens bedrijven van jou hebben. En dat terwijl je er wel recht op hebt dit te weten, zeker nu de privacywet AVG van kracht is.
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom wil mensen daarom op weg helpen hiermee.

De website mydatadoneright.eu helpt je met het opvragen, verwijderen of wijzigen van persoonlijke gegevens die bedrijven en organisaties bezitten. Zo krijg je meer grip op jouw data.

Wanneer je een verzoek invult, maakt de tool van Bits of Freedom voor jou een dataverzoek, waarin precies staat welke data je allemaal wil inzien, verwijderen of aanpassen. De website geeft zelf enkele suggesties voor bedrijven die je wil aanschrijven, maar je kunt de tool gebruiken om iedere organisatie aan te schrijven.

Heb je de benodigde informatie ingevuld, dan krijg je een bestand dat je als tekstbestand of pdf kan downloaden. Ook ontvang je het mailadres waar het bestand naartoe gestuurd kan worden. Het enige dat je zelf dus nog moet doen, is het mailtje versturen.

Privacyrechten toegankelijk maken

Een organisatie heeft doorgaans 30 dagen de tijd om jouw dataverzoek in te willigen. Om te zorgen dat je na die verstreken periode niet vergeet om te checken hoe het ervoor staat, biedt de tool ook een herinneringsoptie. Na 30 dagen krijg je dan automatisch een e-mail, die je herinnert om te checken of je verzoek al is verwerkt.

In theorie zouden de nieuwe privacyregels die sinds mei dit jaar in Europa gelden je meer grip op je data moet geven. Je hebt hier als burger namelijk meer rechten voor gekregen. Het Nederlandse Bits of Freedom wil ervoor zorgen dat deze rechten geen papieren werkelijkheid blijven. Het doel is dan ook om de tool voor zoveel mogelijk mensen in de Europese Unie toegankelijk te maken.

Lees alles over ons maandthema Beveiliging

Bron afbeelding: Design Days
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen