iOS 13 laat je straks iPhone-camera’s tegelijkertijd gebruiken
Michel van 't Klaphek

iOS 13 gaat de iPhone-camera flink verbeteren. Ten eerste wordt het straks mogelijk om tegelijkertijd foto’s en video’s te maken. Ook portretfoto’s zien er beter uit.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iOS 13 brengt multi-camera naar iPhones

Apple kondigde de verbeteringen aan tijdens de WWDC, de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Ten eerste introduceert het bedrijf uit Cupertino multi-camera-ondersteung, of kortweg multi-cam. Deze functie activeert meerdere cameralenzen tegelijkertijd. Zo kun je straks op hetzelfde moment de achterste en voorste camera’s gebruiken om beelden op te nemen.

multi-camera-ios-13-iphone-2

Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je uitleg geeft over een product dat voor je neus ligt, of iets wil vertellen over het fraaie landschap waar je momenteel doorheen loopt. Ook alle microfoons worden gebruikt. De audio wordt hierbij van verschillende kanten opgenomen om vol geluid te produceren. De sporen kunnen achteraf bewerkt worden.

Multi-camera-ondersteuning wordt samen met iOS 13 uitgerold. De definitieve versie van Apples software-update verschijnt in september, maar de eerste publieke bèta gaat vermoedelijk eind deze maand of begin juli van start. De functie is alleen beschikbaar op nieuwere modellen. Multi-cam werkt straks op de iPhone XS, XS Max en iPhone XR. Ook de iPad Pro (2018) wordt ondersteund.

Lees ook: Overzicht: 16 kleine iOS 13-functies die de moeite waard zijn

Betere selfies

Er gelden een paar beperkingen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om alle sensoren tegelijk te gebruiken vanwege een gebrek aan power. Wanneer je bijvoorbeeld beide TrueDepth-camera’s van de iPhone XS (Max) gebruikt kun je niet ook nog een selfievideo maken. Bovendien werkt multi-camera maar in één app tegelijk en is de resolutie iets lager dan bij een normale foto of video.

Ten tweede kondigt Apple een verbetering voor de iPhone-portretmodus aan: Semantic Segmantation Mattes. Dit is een hele mond vol, maar het komt erop neer dat de camera straks rekening houdt met huidstint, haarkleur en tanden om zo een mooiere portretfoto op beeld te toveren. Dankzij kunstmatige intelligentie ‘herkent’ de sensor waar bijvoorbeeld je haarlijn begint en past hier de instellingen op aan.

Meer over iOS 13

Afgelopen maandag onthulde Apple iOS 13 tijdens de WWDC 2019 keynote. Wij hebben de grote update van dit jaar inmiddels uitgebreid getest en onze eerste bevindingen lees je in de iOS 13 preview, of bekijk de video hieronder. Momenteel is de eerste versie voor ontwikkelaars beschikbaar, maar de definitieve update voor alle iPhones verschijnt in september. Kijk hier of jouw iPad of iPhone iOS 13 ondersteunt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.