Facebook vraagt gebruikers waarheid in nieuws te beoordelen

Rutger Otto
6 december 2016, 15:27
2 min leestijd
Facebook vraagt gebruikers waarheid in nieuws te beoordelen

Facebook test een manier waarop gebruikers misleidend Facebook-nieuws kunnen melden. Dat gaat via een mini-enquete onder bepaalde berichten.

Lees verder na de advertentie.

Misleidend Facebook-nieuws

Het gaat hier om een kleinschalige test, zegt Facebook tegen TechCrunch. Onder links van nieuwsberichten komt een aantal gebruikers een ‘Facebook Survey’ tegen. “In hoeverre vind je dat de titel van deze link misleidende informatie bevat?’, is de vraag. Gebruikers kunnen één van de vijf opties aankruisen, van helemaal niet misleidend tot compleet misleidend. De melding kan natuurlijk ook weggeklikt of genegeerd worden.

Facebook laat niet weten hoe de antwoorden worden gebruikt en hoe deze tool werkt. De vraag wordt namelijk niet bij elk bericht gesteld.

Nepnieuws op Facebook

De laatste tijd is er veel te doen geweest over nepnieuws op Facebook. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorige maand doken veel van dit soort nieuwsberichten op, zelfs zodanig dat ze de uitkomst beïnvloed zouden hebben. Facebook-ceo Mark Zuckerberg reageerde zelfs op de kritiek. Hij schreef onjuiste informatie serieus te nemen en dat Facebook werkt aan verbetering, mogelijk met waarschuwingen als mensen op een link klikken die naar nepnieuws leidt.

Met deze Survey laat Facebook zien dat het bedrijf er inderdaad aan werkt, al is de test beschikbaar voor een klein groepje gebruikers. Met het experiment kunnen gebruikers zelf aangeven of gedeelde links kloppen of dat het gaat om misleidende clickbait. In hoeverre er misbruik van deze tool gemaakt kan worden, is echter onduidelijk.

Extremistische berichten aanpakken

Facebook werkt ondertussen een manier om extremistische en terroristische berichten van zijn netwerk te halen. Daarvoor slaat Facebook de handen ineen met andere bedrijven als YouTube, Twitter en Microsoft. Zij bundelen hun krachten door ‘hashes’ (unieke digitale vingerafdrukken die aan foto’s of video’s worden gehangen) met elkaar te delen van extremistische content die ze hebben verwijderd. Zo kunnen alle partijen de berichten efficiënter in één keer aanpakken. Dit soort hashes wordt overigens al gebruikt om bijvoorbeeld plaatjes van kindermishandeling op te sporen en te blokkeren.

Lees het laatste nieuws over Facebook

Bron: TechCrunch
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen