De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Onderzoek: ‘Nederland moet minimumsnelheid voor mobiel internet krijgen’

Lars Paijmans
15 februari 2019, 11:07
1 min leestijd
Onderzoek: ‘Nederland moet minimumsnelheid voor mobiel internet krijgen’

Traag mobiel internet dat om de haverklap wegvalt? Dat kan over een paar jaar verleden tijd zijn als de overheid een minimumsnelheid voor mobiel internet invoert in Nederland.

‘Mobiel internet minimumsnelheid is hard nodig’

Een onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken stelt voor dat er een minimumsnelheid voor mobiel internet moet komen. Op die manier kan de overheid een ondergrens eisen waar providers zich aan moeten houden.

mobiel internet minimumsnelheid

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer is een stabiele mobiele verbinding met een redelijke snelheid inmiddels een basisbehoefte. Door een minimumsnelheid in te voeren wil Keijzer voorkomen dat bepaalde gebieden in Nederland standaard een ondermaatse internetkwaliteit hebben.

Nu de frequenties van het 5G-netwerk worden geveild en verdeeld, zou het een goed moment zijn om een dergelijke regel door te voeren, zo denken de onderzoekers. Nu is de kwaliteit en snelheid van een netwerk nog erg wisselend, waardoor de verbinding soms kan wegvallen of helemaal verdwijnt. Dit gebeurt het vaakst op de randen van een netwerk.

Minimumsnelheid van 10MB in 2026

Volgens de onderzoekers moet een minimumsnelheid van 8MB per seconde in 2022 de standaard zijn. Daarna kan deze ondergrens in 2026 verhoogd worden naar 10MB per seconde.

Een andere regel die al is doorgevoerd is dat providers die een 5G-frequentie kopen hem moeten gebruiken om 98 procent van Nederland ermee te beslaan. Volgens de laatste geruchten zal de iPhone 2019 die in september dit jaar verschijnt al ondersteuning krijgen voor 5G.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu