Minecraft op een oude Mac (iMac G3): werkt dat?

Piet-Jan Lentjes
13 augustus 2023, 13:37
2 min leestijd
Minecraft op een oude Mac (iMac G3): werkt dat?

Draait Minecraft op een oude Mac? Een Mac-fan op YouTube probeerde de populaire game werkend te krijgen op de iconische iMac G3! Maar of hem dat lukt?

Lees verder na de advertentie.

Minecraft op een iMac G3: werkt dat?

Ken je de iMac G3 nog? Mooi ding toch? Fans van het klassieke design kunnen deze oude Mac niet loslaten. Daarom proberen ze om hem nog steeds voor allerlei zaken te gebruiken. Zo heeft een fan op YouTube onlangs geprobeerd om Minecraft draaiend te krijgen op deze iconische Mac. Is hem dat ook gelukt?

iMac G3

Nieuwe versie Java nodig

Het was een hele prestatie om Minecraft draaiend te krijgen op deze Mac. Zo heeft Minecraft een nieuwere versie van Java nodig dan standaard op deze Mac aanwezig was.

De oude iMac G3 ondersteunt maximaal Mac OS X Panther (dit is versie 10.3). Maar voor een nieuwe versie van Java heb je Mac OS X Tiger nodig (10.4). Nadat hij erachter kwam dat ook andere versies van Minecraft Mac OS X 10.4 nodig hebben, leek het einde verhaal.

Can a 24 Year Old iMac G3 Run Minecraft?

Tot hij zelf een video op YouTube tegenkwam van iemand die Mac OS X 10.4 op een iBook G3 draaiend kreeg. In de video werd een programma uit 2006 gebruikt genaamd XPostFacto om Mac OS X Tiger te installeren. Niets leek hem nog in de weg te staan om Minecraft draaiend te krijgen op zijn Mac.

Toen liep hij tegen een ander probleem aan: de enige manier om Mac OS X Tiger te installeren is vanaf cd. En de cd-drive in zijn Mac was kapot. Uiteindelijk heeft hij de drive met wat geluk wel weer werkend gekregen, door de disc erin te proppen met een pincet.

XPostFacto: Mac OS X Tiger installeren op oude Macs

Vervolgens kon hij met de XPostFacto-software de nieuwere versie van Max OS X Tiger installeren op zijn 24 jaar oude iMac G3. Daarna probeerde hij de versie van Minecraft voor de PowerPC te draaien. Daarbij kreeg hij het titelscherm te zien, maar vervolgens crasht het spel.

Vervolgens ging hij aan de slag met met ClassiCube, een Minecraft-kloon. Na een tijdje laden stond hem een verrassing te wachten en kon hij de game daadwerkelijk spelen. Nou ja, spelen is een groot woord. Minecraft draait in ieder geval wel op zijn Mac. Lang leve de iMac G3!

Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws. Meld je dan vooral aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron afbeelding: Musée Bolo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu