Twitter verliest 4 miljoen gebruikers, geeft Apple de schuld

Rutger Otto
6 februari 2015, 9:05
2 min leestijd
Twitter verliest 4 miljoen gebruikers, geeft Apple de schuld

Twitter heeft zijn kwartaalcijfers van eind vorig jaar bekendgemaakt. Volgens het netwerk waren er 288 miljoen maandelijks actieve gebruikers, maar dat hadden er vier miljoen meer kunnen zijn, aldus de dienst.

Lees verder na de advertentie.

Minder Twitter-gebruikers ‘door Apple’

De verwachting was dat er 295 miljoen actieve gebruikers per maand zouden zijn, maar daar bleef Twitter dus onder. Financieel directeur Anthony Noto zei: “We verloren zo’n vier miljoen gebruikers door de uitrol van iOS 8.”

Hoe kan dat? Enkele experts op Twitter spraken hun twijfel uit over de uitspraak. Business Insider onderzocht de kwestie en belde Twitter-baas Dick Costolo op. Hij legde het als volgt uit:

Er waren twee problemen. De eerste komt door een aanpassing in de Safari-browser van iOS 8, waardoor we 3 miljoen mensen verloren. Door een ‘onvoorziene bug’ verloren we er nog een miljoen.

Verandering in Safari

Wat de bug is, werd niet duidelijk. Wel is bekend wat er mis ging met Safari. In iOS 7 konden mensen gebruikmaken van een afdeling met gedeelde links in de browser van Apple. Bij dat tabblad zagen gebruikers artikelen en pagina’s die gedeeld werden op Twitter door mensen die zij volgden. Deze lijst werd automatisch bijgewerkt, ongeacht of iemand gebruikmaakte van deze aanbevelingen of niet. Hierdoor werden mensen meegeteld als actieve gebruikers, omdat ze gebruikmaakten van de artikelen op Twitter.

In iOS 8 is die functie echter veranderd. Safari haalt niet meer automatisch gedeelde links op uit Twitter. Daardoor zijn waarschijnlijk drie miljoen mensen afgehaakt als actieve gebruiker, omdat zij waarschijnlijk alleen van de deelfunctie gebruikmaakten en niet van Twitter zelf.

Op een totaal van 288 miljoen actieve gebruikers lijkt vier miljoen heel weinig, maar het verwachte gebruikersaantal was geschat op 295 miljoen. Dat het target op 7 miljoen gebruikers wordt gemist, waarvan 4 miljoen ‘door schuld’ van Apple, is in dat opzicht dus wel veel.

Lees meer over Twitter

Categorie: Apps
Spotlight: Twitter

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's