Microsoft had 15 jaar geleden al een Touch Bar in de maak

Erwin Vogelaar
4 november 2016, 20:12
2 min leestijd
Microsoft had 15 jaar geleden al een Touch Bar in de maak

De Touch Bar in de nieuwe MacBook Pro is vernieuwend, maar niet helemaal nieuw. Microsoft had een soortgelijke technologie al vijftien jaar geleden in de maak: een Microsoft Touch Bar.

Lees verder na de advertentie.

Microsoft Touch Bar

Toen Apple de nieuwe MacBook Pro onthulde, waren uiteraard alle ogen gericht op de Touch Bar. Boven het toetsenbord zit een OLED-touchscreen in plaats van de huidige functietoetsen, dat allerlei functies kan krijgen. Wat je daar mee kunt doen? Behoorlijk veel, maar dat hebben we voor je op een rijtje gezet. Hoewel niemand claimt dat Apple dit concept gestolen heeft, is het niet helemaal nieuw. Microsoft was vijftien jaar geleden al met de technologie bezig, maar dit heeft nooit tot een daadwerkelijk product geleid dat we konden kopen.

microsoft touch bar

Al in 1999 is Microsoft aan de slag gegaan met ‘adaptive hardware’. Het bedrijf is vervolgens jaren bezig geweest om te experimenteren met technologie waardoor de functieknoppen van het toetsenbord zouden veranderen door het programma dat je gebruikt. Toen de experimenten vorderden, kwamen er ook steeds meer ideeën waar een touchscreen voor nodig zou zijn. Zo wilde Microsoft dat gebruikers dit scherm onder andere konden gebruiken om door bestanden te browsen. Ook zou door het gebruik van slimme shortcuts op dit schermpje de muis naast het toetsenbord niet meer nodig zijn. Microsoft is in 2009 gestopt met het verder ontwerpen, omdat het bedrijf toen geen computers maakte.

De Touch Bar zit nu exclusief in de nieuwe MacBook Pro, maar de kans is groot dat Apple ook later een los toetsenbord op de markt zet met een ingebouwde Touch Bar. We willen namelijk ook een Touch Bar gebruiken als we op een Mac werken. Een creatieve Reddit-gebruiker heeft alvast een concept gemaakt van hoe zo’n toetsenbord eruit zou kunnen komen te zien. Deze afbeeldingen kun je hier terugvinden.

Lees het laatste nieuws over Microsoft

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen