Microsoft Surface Pro vs Apple M4 iPad Pro: zo verhouden ze zich

Maurice Snijders
22 mei 2024, 16:30
4 min leestijd
Microsoft Surface Pro vs Apple M4 iPad Pro: zo verhouden ze zich

Microsoft heeft onlangs de elfde editie van de Surface Pro onthuld. Wij vertellen je wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de Microsoft Surface Pro en de Apple M4 iPad Pro.

Lees verder na de advertentie.

Microsoft Surface Pro vs Apple M4 iPad Pro

Microsoft gaat helemaal voor AI en introduceerde onlangs een reeks Copilot+ pc’s met AI-gerichte hardware. De nieuwe Surface Pro is een van de eerste Copilot+ pc’s, uitgerust met de Snapdragon Elite X processor. We zetten de nieuwe Surface Pro naast de M4 iPad Pro.

Prestaties M4 en Snapdragon Elite X

De nieuwe iPad is het eerste Apple apparaat met de M4-chip. Deze moet het nu dus opnemen tegen de Qualcomm Snapdragon Elite X in de nieuwe Surface Pro. Hoewel de Elite X-chip meer CPU- en GPU-kernen heeft, lijkt het erop dat de M4 het in de eerste benchmarks een stuk beter doet in single-core prestaties (3.700 tegenover 2.400) en dat beide chips bijna gelijk scoren in multi-core prestaties (beiden 14.000).

Er zijn een paar gebieden waar de Snapdragon X Elite meer kracht heeft, zoals 45 biljoen ops/s voor de neurale processor tegenover 38 biljoen voor die van Apple, iets meer geheugenbandbreedte en RAM-geheugen tot 32 GB tegenover 16 GB.

surface pro m4 ipad pro

Maar zoals gebruikelijk weet Apple door het produceren van zowel de hardware als de software meer prestaties te halen uit minder CPU-kernen en minder geheugen. Bovendien biedt de M4 iPad Pro ook hardware-accelerated ray tracing en ondersteuning voor hardware-accelerated 8K H.264, HEVC, ProREs en ProRes RAW. Dat geldt niet voor de Snapdragon X Elite.

Display: iPad Pro levert meer helderheid

De M4 iPad Pro-modellen zijn voorzien van een nieuw Ultra Retina XDR-display, het eerste dat tandem oled-technologie gebruikt: het licht van de twee oled-panelen samen levert een fantastische helderheid en extreem dynamisch bereik op. Volgens Apple zijn de voordelen van het nieuwe oled-display onder andere: spiegelende hooglichten, diepere zwarttinten en meer details in schaduwen.

surface pro ipad pro

Zowel de kleinere als de grotere iPad Pro zijn voorzien van het nieuwe oled-display. De 1 TB- en 2 TB-modellen kun je nu upgraden met nanotextuur displayglas. Bovendien is de helderheid verhoogd tot 1000 nits bij de M4 iPad Pro-modellen.

De Microsoft Surface Pro heeft daarentegen een 13-inch oled-scherm, maar dat is niet zo geavanceerd als dat van Apple. Zo is de helderheid lager (600 nits), net als de vernieuwingsfrequentie, ontbreekt ‘P3 brede kleurweergave’ en nog veel meer.

surface pro ipad pro

Design, afmetingen en kleuren

De M4 iPad Pro 13 inch is met een dikte van slechts 5,1 mm het dunste product dat Apple ooit heeft gemaakt. Daarnaast is de M4 iPad Pro lichter dan zijn voorganger. De 13-inch versie weegt slechts 579 gram. De M4 iPad Pro is bijna twee keer zo dun als de nieuwe Surface Pro, die met bijna 900 gram toch heel wat zwaarder is.

De M4 iPad Pro is alleen verkrijgbaar in spacezwart en zilver, de Surface Pro is verkrijgbaar in saffier, duinzand bruin, zwart en platina.

Batterijduur en opslag: Surface Pro biedt iets meer

De 2024 iPad Pro-modellen met M4-chip hebben dezelfde batterijduur als hun voorgangers:

  • Tot 10 uur online via wifi of video’s bekijken
  • Tot 9 uur online via 5G

De Microsoft Surface Pro biedt:

  • Tot 10 uur ‘actief’ online
  • Tot 14 uur video afspelen

Qua opslag heeft de iPad meer configuraties, maar de Surface Pro biedt met 32 GB RAM meer maximaal geheugen dan de iPad Pro (16 GB RAM). Bovendien kun je bij de Surface een verwijderbare SSD gebruiken.

camera

Camera

De M4 iPad Pro heeft aan de achterkant een groothoekcamera van 12 megapixel, een LiDAR-scanner en een Retina-flitser met True Tone. Het is opvallend dat de M4 iPad Pro de 10MP-ultragroothoek van de M2 iPad Pro heeft laten vallen. Aan de voorkant zit een ultragroothoekcamera van 12 megapixel die nu in het midden van de lange rand zit in plaats van de korte rand zoals op de voorgaande modellen.

De Microsoft Surface Pro heeft met een 10-megapixelcamera aan de achterkant en een ultragroothoek Quad HD-lens aan de voorkant een vergelijkbare camera-opstelling.

microsoft

Surface Pro vs M4 iPad Pro: conclusie en prijzen

Het is lastig om een duidelijke winnaar aan te wijzen. De hardware, specificaties en prestaties van beide apparaten zijn zonder meer solide. De iPad Pro wint vanwege de dunste body en waarschijnlijk snellere prestaties. Maar de Surface Pro wint als het gaat om flexibiliteit, zoals WiFi 7, langere batterijduur en functies zoals een verwijderbare SSD. De belangrijkste vraag is waarschijnlijk of je iPadOS 17 of Windows 11 wilt gebruiken.

Ben je van plan om de Apple M4 iPad Pro aan te schaffen, bekijk dan hieronder de beste deals!

Apple iPad Pro 2024 deals

Apple iPad Pro 2024

11 inch

256 GB

Zonder mobiel internet

€ 1.149,00

1 dag

Bekijk bij Belsimpel
Belsimpel

Apple iPad Pro 2024

11 inch

256 GB

Zonder mobiel internet

€ 1.199,00

1 dag

Bekijk bij Amazon
Amazon

Apple iPad Pro 2024

11 inch

256 GB

Zonder mobiel internet

€ 1.199,00

1 dag

Bekijk bij Megekko
Megekko
Vergelijk alle Apple iPad Pro 2024 prijzen

Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bronnen afbeeldingen: 9to5mac, apple, apple, microsoft, microsoft
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro 2024
Apple iPad Pro 2024

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu