De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Hoe Metal de (grafische) prestaties van je Mac en iOS-devices verbetert

Rutger Otto
16 oktober 2015, 14:00
2 min leestijd
Hoe Metal de (grafische) prestaties van je Mac en iOS-devices verbetert

In dit achtergrondartikel over Metal geven we je een kijkje in de keuken bij Apple. Metal is een technologie die Apple gebruikt om (grafische) prestaties te verbeteren in iOS en OS X.

Lees verder na de advertentie.

Misschien heb je Apple al wel eens over Metal horen praten. De technologie werd vorig jaar geïntroduceerd voor iOS 8 en is sinds kort ook in OS X El Capitan te vinden. Maar wat is het nou precies? En waarom is het een belangrijke factor onder de motorkap van Apple-producten?

metal

Metal

Metal is een techniek van Apple die vergelijkbaar is met Microsoft’s DirectX. Dankzij Metal krijgen games en apps direct toegang tot de GPU (Graphics Processing Unit). Dit is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een processor die gaat over de videotaken.

Toen Apple Metal zo’n anderhalf jaar geleden voor het eerst uit de doeken deed, legde Craig Federighi het als volgt uit. Als je op een besturingssysteem voor iOS 8 een game wilde draaien, werd daarvoor gebruikgemaakt van OpenGL. Dat was een laag die de app toegang verschaft tot de AX-processor van het iOS-apparaat (tegenwoordig is dat de A9 in de iPhone 6S, toen was dat nog de A7). Maar hoe meer de game wil doen, des te dikker die laag wordt.

Daarom heeft Apple Metal in het leven geroepen. Hiermee krijgt de app bijna direct toegang tot de processor van iOS. Daarmee gebeurt in het kort gezegd het volgende: de hoofdprocessor en grafische processor werken beter samen, waardoor alles sneller gaat terwijl het energieverbruik lager is.

metal

Prestaties op Mac

Dat geldt dus ook voor de Mac met El Capitan en heus niet alleen voor games. Volgens Apple zelf worden webpagina’s tot 40 procent sneller gerenderd dan voorheen en pdf’s 50 procent sneller. Bij games komen objecten ongeveer 10 keer sneller in beeld.

Dat is althans wat Apple op zijn website schrijft. In werkelijkheid is Metal niet voor alles per definitie beter en sneller dan OpenGL op de Mac, schrijft Ars Technica. In enkele gevallen werkt het beter, in andere gevallen niet, blijkt uit tests. Daarnaast zal Metal niet een enorm verschil maken, zeker niet als je al een wat oudere Mac hebt. Wel is het zo dat Metal nog in de kinderschoenen staat en dat het de komende jaren verbeterd moet worden. Waarschijnlijk zal het verschil na verloop van tijd wel duidelijk worden.

Beschikbare Macs en iOS-devices

Echt oude Macs en MacBooks ondersteunen Metal overigens niet, maar onderstaande apparaten doen dat in elk geval wel:

Schermafbeelding 2015-10-15 om 16.45.50
  • MacBook 12-inch (begin 2015)
  • MacBook Air 11- en 13-inch (midden 2012 en nieuwer)
  • MacBook Pro 13- en 15-inch (midden 2012)
  • MacBook Pro 13-inch Retina (eind 2012 en nieuwer)
  • MacBook Pro 15-inch Retina (midden 2012 en nieuwer)
  • Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac 21,5-inch en 27-inch (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac 27-inch Retina 5K (eind 2013 en nieuwer)
  • Mac Pro (midden 2012 en eind 2013)

Voor iOS-apparaten geldt dat Metal werkt met als het toestel een A7-processor heeft of hoger. Dat zijn dus minimaal de iPhone 5S, iPad Air en iPad mini 3.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen