In de App Store staan er talloze apps die je kunnen helpen om je menstruatiecyclus bij te houden, maar er schuilen meer gevaren achter deze menstruatie-apps dan je wellicht denkt.
Lees verder na de advertentie.
Menstruatie-apps
Er zijn tegenwoordig een hoop manieren om je menstruatiecyclus bij te houden, zoals één van de vele apps uit de App Store. Deze apps zijn bijzonder populair. Sterker nog: in de categorie gezondheid en fitness staan deze apps op de tweede plek, net onder de hardloop-apps. De Royal College of Obstetricians and Gynaecologists uit het Verenigd Koninkrijk stelt nu dat vrouwen wel moeten oppassen met het gebruik van deze apps.
Zo gebruiken sommige vrouwen deze apps om hun vruchtbaarheid bij te houden, als een vorm van contraceptie. De Royal College stelt dat dit niet slim is. Testers hebben in een grote test namelijk maar een enkele app als geschikt gezien voor dit doeleinde. De rest bleek gewoonweg niet betrouwbaar genoeg. Dergelijke applicaties zouden stricter gereguleerd moeten worden, mochten vrouwen ze hiervoor willen gebruiken.
Daarnaast is het een groot probleem dat downloaders vaak niet de voorwaarden van de app lezen, maar met de app wel een hoop persoonlijke informatie weggeven. Voor adverteerders zijn voorbeeld vrouwen die proberen een kind te krijgen een potentieel belangrijke markt om dingen aan te verkopen. “Voor alle medische apps, maar zeker conceptie-apps, moet er een onafhankelijke bron zijn waar mensen op kunnen vertrouwen, die kan zeggen of een app veilig is voor je”, stelt Sam Smith van medConfidential tegenover de BBC. “Je kunt de voorwaarden lezen en legaal gezien ben je daar ook toe verplicht, maar iedereen weet dat niemand dat doet.”
Een belangrijk advies van Smith is: als een app gratis is, vraag je dan af hoe je er voor betaalt. Bijvoorbeeld via het weggeven van je data. Een advies dat niet enkel voor deze menstruatie-apps van toepassing is.