Blogplatform Medium komt met lidmaatschap van 5 dollar per maand

Rutger Otto
23 maart 2017, 12:12
2 min leestijd
Blogplatform Medium komt met lidmaatschap van 5 dollar per maand

Medium wil geld gaan verdienen. Dat moet met abonnementen van vijf dollar per maand gebeuren, alleen krijg je daar nog weinig voor terug.

Verhalen zonder afleiding

Al sinds Medium drie jaar geleden werd opgericht, ligt de focus op verhalen. Het blogplatform biedt een vrij kale omgeving, waar schrijvers in rust kunnen schrijven en lezers zonder afleiding kunnen lezen. De afgelopen tijd onderzoekt Medium hoe het artikelen beter aan lezers kan presenteren, bijvoorbeeld met de onlangs aangekondigde verhaalfunctie Medium Series.

Maar Medium zegt niet alleen de lees- en schrijfervaring online te willen veranderen, ook het economische model moet op de schop. “Dit bepaalt welke verhalen er verteld worden, waarop er wordt geklikt en welke compensatie verdienen.” Daarom komt het platform met een betaalmodel.

medium abonnement

Medium abonnement

“We nodigen je uit om een betaald lid te worden”, schrijft Medium op zijn website. “Hiermee help je een advertentievrij platform de juiste type content te bieden, namelijk verhalen die alleen door onafhankelijke schrijvers en uitgevers gebracht kunnen worden. Ze worden gewaardeerd op waarde in plaats van op het aantal kliks.” Medium belooft dat het platform voor iedereen gratis toegankelijk blijft, maar betalende mensen krijgen extra’s.

Het belangrijkste is echter dat Medium schrijvers kan gaan betalen met geld dat door gebruikers wordt gedoneerd. “Dat betekent nieuwe content die je anders niet op Medium zou vinden – of die zelfs niet zou bestaan.” Het gaat om exclusieve verhalen die niet alleen van professionele schrijvers, maar ook van Medium-gebruikers komen.

Wat levert het gebruikers op?

Mensen kunnen direct upgraden om lid te worden. De vraag is een beetje wat je daar als gebruiker zelf mee opschiet. Voorlopig nog niet zoveel, al belooft Medium leden wel sneller op de hoogte te brengen van veranderingen op het platform. Zo kunnen zij als eerste de nieuwste leesfuncties gebruiken en de nieuwe homepage bekijken. Daarnaast komt er toegang tot een persoonlijke leeslijst van Medium-artikelen die je nog wilt lezen. De verhalen zijn voor leden offline te bewaren om ze ook zonder internet te lezen.

Het streven naar een platform met verhalen die draaien om waarde voor lezers is te waarderen. Volgens Medium draaien de meeste online media steeds meer om het aantal klikken om aandacht te krijgen voor advertenties om geld te verdienen. Andersom moet Medium maar hopen dat zijn aanpak gaat werken, want om dit idee vruchtbaar te maken, zal veel geld opgehaald moeten worden. En exclusieve Medium-content was altijd al gratis op het blogplatform te lezen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Medium
Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's