iPhone X met Face ID gefopt door masker uit 3d-printer

Rutger Otto
28 november 2017, 9:20
2 min leestijd
iPhone X met Face ID gefopt door masker uit 3d-printer

Sinds de release van de iPhone X proberen mensen om Face ID voor de gek te houden. In sommige gevallen lukt dat, bijvoorbeeld met een masker uit de 3d-printer van 200 dollar.

Lees verder na de advertentie.

Face ID gefopt

Op verschillende online filmpjes is te zien dat Face ID van de iPhone X soms ook anderen herkent als de eigenaar van de telefoon. Zo werd de scanner onder meer gefopt door tweelingen, broers en zussen en zelfs een masker. Dat masker werd halverwege november getoond door Bkav, een Vietnamees beveiligingsbedrijf.

Daarover waren veel vragen, vandaar dat Bkav nu een video heeft gedeeld met iets meer uitleg. Het bedrijf heeft een nieuw masker gemaakt met behulp van een 3d-printer. Kosten daarvan zouden rond de 200 dollar liggen. Op het masker zijn gefotografeerde ogen van de iPhone-eigenaar geplakt.

Meer weten? 7 vragen en antwoorden over iPhone X gezichtsherkenning

Aandacht vereist

De man die in het filmpje demonstreert hoe Face ID met een masker voor de gek te houden is, begint door Face ID opnieuw in te stellen op zijn gezicht. Zowel de optie ‘aandacht vereist’, waarbij de eigenaar naar de telefoon moet kijken om te ontgrendelen, als ‘voorzieningen aandachtsdetectie’ zijn ingeschakeld. ‘Aandacht vereist’ moet overigens dienen als een extra beveiligingslaag, die zorgt dat Face ID niet ontgrendelt met een masker, foto of als je wegkijkt van het toestel.

Na het opnieuw instellen op zijn eigen gezicht, laat de medewerker van Bvak (die model stond voor het masker) zien dat het masker de telefoon ook kan ontgrendelen. Daar heeft Face ID geen moeite mee. De 2d infrarood-ogen op het masker lijken de ‘aandacht vereist’-optie simpel te omzeilen.

Lees ook: Eerste tests van Face ID-betrouwbaarheid geven wisselende resultaten

In de praktijk nauwelijks gevaarlijk

Bvak stelt dat iedereen zo’n masker kan maken en dat Face ID ‘niet veilig genoeg is voor zakelijke betalingen’. Een kanttekening is daarbij op zijn plaats. Voor deze trucage is namelijk een duur masker nodig en fysieke toegang tot de iPhone X van een persoon. Daarnaast moet de indringer een duidelijke foto van het gezicht van de gebruiker hebben. In de praktijk zul je er dus weinig gevaar mee lopen.

Apple heeft al duidelijk gemaakt dat Face ID in sommige gevallen gefopt kan worden. Bijvoorbeeld met tweelingen, broers en zussen die op elkaar lijken en kinderen onder de 13 jaar. Het systeem zou echter wel bestand moeten zijn tegen maskers. De komende jaren wordt Face ID naar verwachting steeds betrouwbaarder, omdat het systeem gezichten leert kennen en via software-updates kan worden verbeterd.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Opmerkelijk
Thema: Face ID
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen