‘Makers van Siri presenteren volgende week nieuwe virtuele assistent’

Rutger Otto
5 mei 2016, 8:44
2 min leestijd
‘Makers van Siri presenteren volgende week nieuwe virtuele assistent’

De originele ontwikkelaars achter iOS-assistent Siri werken aan iets nieuws. De technologie heet Viv en kan mogelijk meer dan andere virtuele assistenten die nu beschikbaar zijn.

Lees verder na de advertentie.

Viv volgende week gepresenteerd

Viv wordt volgens een bericht van The Washington Post op maandag 9 mei onthuld. Dat zullen Dag Kittlaus en Adam Cheyer gaan doen, twee van de mensen die ooit Siri hebben gemaakt. Van het oorspronkelijke team achter Apples assistent werkt nu eenderde bij aan de technologie Viv. De ontwikkelaars gingen weg bij Apple nadat er onenigheid ontstond over de functionaliteit die Siri moest behelzen.

Wat dat betreft moet Viv dus worden wat Kittlaus en Cheyer altijd van Siri wilden. Viv zou al in 2003 zijn ontstaan, nog voordat Siri werd ‘geboren’. Volgens de makers kan Viv dan ook veel meer dan Siri kan. Dat onderstreept The Wall Street Journal. De krant was aanwezig bij een test, waarbij een pizza besteld werd zonder ooit iets te typen of te downloaden.

iphone 5s

Pizza bestellen

Eén van de ontwikkelaars zei simpelweg tegen zijn smartphone: “Breng me een pizza van Pizz’a Chicago bij mijn kantoor”. Viv vroeg of hij er toppings op wilde hebben. De ontwikkelaars riepen allemaal wat ze erop wilde hebben, daarna gaf Viv ze nog de mogelijkheid om meer toppings te kiezen of er wat te verwijderen. Ook vroeg de assistent of het formaat veranderd moest worden van middel naar groot. Het enige foutje: Viv vergiste zich in het adres.

Functies van Siri

De truc is dat Viv samenwerkt met veel apps van derden. Zo kun je een taxi bestellen via Uber of andere bedrijven, hetzelfde geldt voor eten. Grappig genoeg zouden deze opties ook allemaal al in de originele Siri hebben gezeten, maar heeft Apple de de assistent enorm versimpeld.

Kittlaus en Cheyer wilde van Siri nooit gewoon een ‘slimme AI chatbot’ maken. Toen de assistent ooit als app werd gelanceerd, ondersteunde Siri data van 42 verschillende diensten. Daarmee bood Siri al ongeveer de functionaliteit die Viv gaat bieden. Wanneer Viv precies uitkomt en welke talen hij ondersteunt, is op dit moment nog niet duidelijk. Mogelijk krijgen we daarover meer informatie tijdens de presentatie.

Lees het laatste nieuws over Siri

Bron: WSJ
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu