De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Apple tovert OS X om tot macOS Sierra: dit is allemaal nieuw

Wouter Nijsen
13 juni 2016, 19:35
3 min leestijd
Apple tovert OS X om tot macOS Sierra: dit is allemaal nieuw

Apple heeft tijdens zijn keynote een nieuwe versie van OS X uit de doeken gedaan. Het besturingssysteem heet nu ‘macOS’ en de nieuwste versie (10.12) heeft als naam Sierra.

Lees verder na de advertentie.

macOS Sierra officieel: dit is er nieuw

Er werd wekenlang gespeculeerd over de vernieuwingen die macOS Sierra met zich meebrengt, en vanavond is de nieuwe software eindelijk onthuld. Naast de nodige verbeteringen is er natuurlijk ook een boel nieuws te vinden in de nieuwe macOS-versie. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

macOS Sierra Officieel Siri

1. Siri op de Mac

Zoals verwacht is de grote vernieuwing van macOS Sierra dat spraakassistent Siri voor het eerst naar de Mac komt. Siri krijgt een vast plekje in je Dock en menubalk, en vervult grotendeels dezelfde functies als op je iPhone en iPad, maar wordt de assistent wel uitgebreid. Zo kun je Siri vragen om een bestand te zoeken, of aan je notificatiecentrum toe te voegen. Ook kun je Siri, terwijl je aan het werk, bent vragen of ze een motiverend achtergrondmuziekje opzet.

siri-mac

2. Universal Clipboard

Met de Universal Clipboard-functie wordt het kopiëren en plakken van bestanden gemakkelijker dan ooit. Zoals de naam al doet vermoeden, betekent dit dat je bestanden op je iPhone of iPad kunt kopiëren, en vervolgens op je MacBook kunt gebruiken.

3. Auto Unlock

Met het nieuwe Auto Unlock kunnen gebruiken hun Mac ontgrendelen met de Apple Watch. Deze functie heeft wat weg van Googles Smart Lock in Chrome OS.

4. Apple Pay voor websites

Apple Pay komt ook voor het eerst naar de Mac, maar heeft wel Touch ID nodig op je iPhone of Apple Watch. Zo kun je veilig online betalen, maar kun je op het grote scherm van je MacBook of iMac winkelen. Apple Pay is echter nog niet beschikbaar in Nederland, en ook op WWDC 2016 werd Apple Pay niet voor Nederland aangekondigd. Wel komt de betaaldienst binnenkort naar Frankrijk.

Video’s kunnen vanaf nu picture-in-picture worden getoond, waardoor je kunt blijven kijken terwijl je iets anders aan het doen bent.

5. iCloud en ruimte vrijmaken

In macOS speelt iCloud ook een grotere rol. Er wordt een functie toegevoegd waarmee je bestanden op het bureaublad kunt synchroniseren tussen meerdere Macs. Belangrijk is dat macOS Sierra gebruikers gaat helpen om opslagruimte vrij te maken. iCloud gaat oude bestanden op je Mac verwijderen en in de cloud opslaan, waardoor er meer ruimte overblijft voor nieuwe bestanden.

macos icloud drive

6. Grote update voor Foto’s

De Foto’s-app wordt flink verbeterd, waardoor hij wat functionaliteit betreft meer gaat lijken op Google Foto’s. De app gaat omgevingen en objecten beter herkennen, waardoor foto’s van bijvoorbeeld een paar en een berg bij elkaar kunnen worden gevoegd.

OS X 10.12 release

De release van macOS Sierra vindt later dit jaar plaats, maar ontwikkelaars en testgebruikers kunnen nu al met de versie uitgebracht. In juli wordt tevens een publieke bèta uitgebracht, waar je je nu al voor kunt inschrijven. De software is waarschijnlijk gratis te downloaden voor alle Macs die momenteel op OS X El Capitan draaien.

Lees het laatste WWDC 2016-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen