Opinie: Waarom Apple macOS open moet stellen voor andere fabrikanten

Rick van der Veer
19 maart 2018, 19:10
3 min leestijd

Als je een computer wil waar macOS op draait, moet je per se een Mac kopen. Dit is waarom het goed zou zijn als Apple macOS open zou stellen voor andere fabrikanten.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Apple macOS moet openstellen

Eén van de voornaamste redenen om een Mac te kopen is het besturingssysteem: macOS. Voor veel mensen werkt het prettiger dan bijvoorbeeld Windows. Vooral in de muziek- en fotowereld worden Macs en de apps die erop draaien veel gebruikt.

Het nadeel van het kiezen voor een Mac is dat je weinig controle hebt over welke hardware er in die Mac zit. Je kunt niet zelf een Mac bouwen en de onderdelen selecteren die je nodig hebt, zoals je dat wel met een pc kan doen. Maar juist de doelgroep die voor specifieke doeleinden een krachtige machine wil bouwen, wordt nu niet goed bediend door Apple.

macOS openstellen

Een alternatief is het bouwen van een Hackintosh. Dat betekent dat je zelf een computer in elkaar zet met de processor, het geheugen en de videokaart die je nodig hebt, waar je vervolgens macOS op installeert. Die procedure is alleen niet zo eenvoudig, en niet alle hardware werkt er goed mee. Bij het samenstellen moet je goed opletten dat je hardware kiest die Apple zelf ook in de Mac gebruikt, anders werkt macOS minder goed, of zelfs helemaal niet.

Juist omdat Apple voor zijn Macs steeds meer hardware gebruikt die ook in pc-hardware terug te vinden is, zou dit een goed moment zijn om macOS open te stellen voor andere fabrikanten. Zo draaien alle Macs op Intel-processoren, maar ook geluidschips en andere, kleinere componenten komen steeds vaker overeen tussen pc’s en de Mac. Het zou dus relatief simpel moeten zijn om macOS geschikt te maken voor zelfbouw-pc’s.

macOS openstellen

Als meer professionals de mogelijkheid krijgen om naar eigen specificatie Macs in te richten, zonder Apples eigen beperkingen, wordt het platform interessanter voor doelgroepen die nu voor een zelfgebouwde Windows-pc kiezen. Ook wordt de markt voor Mac-apps op deze manier groter. Denk aan apps als Final Cut Pro X of Logic Pro X, die dan door meer mensen dan ooit gebruikt kunnen worden.

De redenen waarom je voor een Mac zou kiezen, blijven in dat geval gewoon bestaan. De voordelen van Apples goede klantenservice en de integratie tussen eigen hardware en software blijven immers. Er komen alleen meer opties bij, waardoor macOS niet alleen een groter marktaandeel kan pakken, maar ook een nieuwe groep gebruikers kan aanspreken die een Mac nu niet zouden overwegen.

Alternatieven op dit moment

Voor professioneel gebruik heeft Apple momenteel de iMac Pro in het assortiment. Maar niet iedereen wil een all-in-one computer die niet te upgraden is, en waarbij al vooraf bepaald is welk beeldscherm je hebt. De Mac Pro is daarentegen wél te upgraden en zelf aan te passen, maar is vier(!) jaar geleden voor het laatst uitgebracht.

Maar er is gelukkig hoop voor fans van de Mac Pro. In een persbericht dat in december uitkwam, bevestigde Apple dat het bedrijf werkt aan een nieuwe versie van het apparaat. Verdere details over de computer bleven schaars, maar dat het een modulair apparaat wordt dat up te graden is, staat in ieder geval vast.

Doorgaans laat Apple maar weinig doorschemeren van de producten die intern in ontwikkeling zijn, dus dat het bedrijf de Mac Pro noemde, is behoorlijk uniek. Wanneer de nieuwe Mac Pro uitkomt is nog onduidelijk, maar de kans is groot dat we ‘m in 2018 nog zullen zien.

Van 4 tot 8 juni organiseert Apple de World Wide Developers Conference, een evenement specifiek gericht op ontwikkelaars. De Mac Pro uit 2013 werd in dat jaar ook tijdens WWDC voor het eerst getoond: ontwikkelaars en zware Mac-gebruikers zijn tijdens dat evenement immers de grootste doelgroep. Mogelijk licht Apple tijdens WWDC 2018 een tipje van de sluier op voor de nieuwe Mac Pro, maar we zullen moeten afwachten of dat ook zo is. In onze WWDC 2018-verwachtingen lees je alles over wat je mag verwachten van het evenement.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen