macOS Monterey: nu downloaden of nog wachten met updaten?

Koen van Ekeren
9 mei 2022, 14:56
2 min leestijd
macOS Monterey: nu downloaden of nog wachten met updaten?

Het nieuwe macOS Monterey is sinds een paar weken beschikbaar. Is de tijd rijp om macOS 12 Monterey te downloaden, of heeft het nog zin om te wachten met updaten?

Lees verder na de advertentie.

Updaten naar macOS 12

Er zijn veel redenen om te upgraden naar macOS Monterey. De update maakt bijvoorbeeld AirPlay naar Mac mogelijk, waarmee je het beeld van de iPhone of iPad op de Mac afspeelt. Ook is Safari verbeterd en introduceert Apple nieuwe functies als Livetekst, Focus en Snelle notities.

Sommige Mac-gebruikers kiezen er echter voor om te wachten met upgraden. Hoewel Apple een bètaprogramma heeft om foutjes uit het besturingssysteem te slopen, komt het na een grote software-update weleens voor dat er bugs opduiken.

macOS Monterey: problemen en bugs

Ook bij macOS Monterey – voor het eerst verschenen op 25 oktober – zijn bugs ontdekt, al heeft lang niet iedereen daar last van. Bij een zeer kleine groep gebruikers zorgde een fout in de firmware van de T2-beveiligingschip dat een Mac niet meer opstartte. Apple heeft het probleem inmiddels opgelost. De oplossing zou zijn opgenomen in de bestaande macOS 12-update.

macos 12 monterey downloaden 2

Een andere bug in macOS Monterey is een zogeheten memory leak. Hierbij geeft een app of proces het geheugen dat het in RAM gebruikte, niet meer vrij. Dit zorgt ervoor dat de app of het proces in korte tijd abnormaal grote hoeveelheden RAM in beslag neemt. Ook deze bug lijkt bij een zeer kleine groep Mac-gebruikers voor te komen en wordt waarschijnlijk opgelost in een tussentijdse macOS 12-update.

macOS Monterey: downloaden of wachten?

Het nieuwe macOS Monterey is geen ingrijpende herziening, waardoor het upgraden bijna altijd soepeltjes verloopt. Bij onze Macs liepen we niet tegen problemen aan en de kans dat je last krijgt van de eerder besproken memory leak, is nihil.

We zijn ondertussen al bij macOS 12.4. In de tussentijd heeft Apple al bugs al gefixt en zelfs nieuwe functies toegevoegd. Het is dus zeker veilig om de update naar macOS 12 uit te voeren. Dan kan je, als je ook een iPad hebt, genieten van Universele Bedieding. Apple komt naar verwachting al bijna weer met macOS 13.

Stel het updaten niet veel langer uit, want macOS-updates bevatten belangrijke bugfixes en verbeteringen voor de beveiliging.

Lees ook: Deze Macs krijgen een update naar macOS Monterey

Ga je de grote macOS-update downloaden en wil je weten wat er nieuw is? In een artikel over de macOS Monterey-functies bespreken we de vier grootste vernieuwingen. Neem daarna vooraal een kijkje naar de kleinere macOS Monterey-functies die ook de moeite waard zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen