Deze Macs krijgen de update naar macOS 10.14 Mojave

Wouter Nijsen
5 juni 2018, 15:05
2 min leestijd
Deze Macs krijgen de update naar macOS 10.14 Mojave

Tijdens WWDC 2018 was er veel aandacht voor macOS Mojave, dat een groot aantal nieuwe features introduceert. Deze Macs en MacBooks kunnen later dit jaar een update verwachten.

Lees verder na de advertentie.

Welke Mac(Books) worden geüpdatet?

Mojave is de tweede grote update van het besturingssysteem sinds de naamswijziging van OS X naar macOS, en is op papier een stuk interessanter dan zijn voorganger, High Sierra. Niet alleen het aantal nieuwe features in Mojave en High Sierra verschilt, maar ook de apparaten die de update kunnen verwachten. Waar macOS High Sierra draaide op alle Macs met Sierra, is dit bij Mojave niet het geval. Apple laat namelijk een boel oudere apparaten vallen, die voor 2012 zijn uitgebracht. Deze apparaten krijgen wel een update:

  • MacBook (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (medio 2012 en nieuwer)
  • MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
  • Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)

Oudere Macs en MacBooks uit 2009, 2010 en 2011 krijgen de update dus niet en blijven helaas steken op macOS High Sierra. Ontwikkelaars kunnen alvast met een bètaversie van macOS Mojave aan de slag. Later verschijnt een publieke versie van de update, zodat iedereen ‘m kan proberen.

Dit is er nieuw in macOS Mojave

De belangrijkste vernieuwing in macOS Mojave is de Dark Mode, waarmee het besturingssysteem donkere tinten krijgt. De donkere interface moet het voor gebruikers fijner maken om hun Mac in de avonduren te gebruiken.

macos-mojave-officieel (5)

Daarnaast zijn er verbeteringen voor je bureaublad, omdat zaken worden gegroepeerd op basis van je bestanden. Ook beschermt Mojave beter je privacy door je te behoeden voor trackers, krijgt de Mac App Store (eindelijk) een redesign en kun je met FaceTime met 32 personen tegelijk groepsvideobellen.

watchOS 5 niet naar eerste Apple Watch

Apple toonde maandag ook watchOS 5, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor smartwatches. De update, die ook later dit jaar verschijnt, komt naar alle Apple Watch-modellen behalve de allereerst Watch. Dit slimme horloge is niet krachtig genoeg voor watchOS 5 en veel gebruikers klaagden al dat versie 4 niet soepel op het apparaat draaide. Bezitters van de Apple Watch Series 1, Series 2 en Series 3 ontvangen de update dus wel.

→ Meer lezen? Check onze WWDC 2018 round-up met alle aankondigingen!

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu