De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

macOS Mojave onthuld: deze nieuwe functies komen naar de Mac

Michel van 't Klaphek
4 juni 2018, 20:34
4 min leestijd
macOS Mojave onthuld: deze nieuwe functies komen naar de Mac

Apple heeft macOS Mojave officieel onthuld. De update voor de iMac en MacBook introduceert een aantal grote verbeteringen, die we in dit artikel stap voor stap met je doornemen.

Lees verder na de advertentie.

macOS Mojave officieel onthuld tijdens WWDC

Naast iOS 12 en watchOS 5 kijken veel Apple-gebruikers al maanden uit naar macOS Mojave. Deze opvolger van macOS High Sierra tilt de software van de Mac naar een nieuw niveau met verbeteringen en een aantal slimme nieuwe functies. In tegenstelling tot vorig jaar krijgt macOS 10.14 weer een nieuwe naam, en lekten er een dag voor de keynote al wat nieuwe functies uit. De grote update komt deze herfst uit.

Eindelijk een macOS Mojave Dark Mode

Als er een functie is waar gebruikers al jaren om vragen, dan is het wel een Dark Mode voor de Mac en iPhone. Deze donkere modus kleurt alle witte menu’s zwart en grijs, zodat de Mac in de avonduren een stuk fijner is om te gebruiken. Steeds meer apps hebben de afgelopen jaren een dergelijke donkere modus toegevoegd, en dit jaar doet Apple hetzelfde voor de complete macOS software. Dat betekent dat alle menu’s zoals de Finder gehuld zijn in een donker kleurtje, en je deze optie handmatig kunt aan- en uitzetten.

Tijdens de presentatie werd vooral gehamerd op de functies voor professionals. Veel foto’s steken bijvoorbeeld beter af tegen een donkere achtergrond. Dit is handig voor grafisch ontwerpers. Ook ontwikkelaars zaten op deze functie te wachten, omdat het programma Xcode hiermee gebruiksvriendelijker wordt.

macos-mojave-officieel (5)

Desktop Stacks

Verder is macOS Mojave beter georganiseerd door middel van ‘Desktop Stacks’. Alle dingen die op je bureaublad staan, worden gegroepeerd op basis van bestanden: foto’s bij foto’s en presentaties bij presentaties. Met één klik op de knop verdwijnen alle bestanden in een folder.

Meer opties voor de Finder

Ook geeft macOS 10.14 je meer informatie over bestanden zonder dat je ze hoeft te openen. Wanneer je een foto bekijkt, zie je voortaan aan de rechterkant een informatiescherm. Hierin staat bijvoorbeeld met welke camera de foto gemaakt is.

macos-mojave-officieel (1)

Wanneer je voortaan een screenshot maakt zie je rechtsonder een voorvertoning. Deze kun je vergroten en van hieruit direct bewerken, zonder een foto-programma te hoeven openen. Hetzelfde principe gaat op voor video’s bewerken. Wanneer je een interessante animatie op een website tegenkomt, kun je deze direct uitsnijden en bijvoorbeeld in een presentatie gebruiken.

Nieuwe apps en focus op privacy

Apple News is een dienst waarmee je een selectie van krantenartikelen kunt lezen. Deze functie komt waarschijnlijk niet naar Nederland. Ook is het voortaan mogelijk om spraakmemo’s op te nemen met je computer. Tot slot komt ook de Home-app naar macOS.

Ook blokkeert Safari voortaan automatisch trackers. Dit zijn bestandjes die veel websites op jouw computer plaatsen, waardoor ze kunnen achterhalen welke sites je allemaal bezoekt. Daarnaast is het moeilijker voor reclame-uitgevers om specifiek jou te bereiken. Apple maakt jouw gegevens namelijk anoniem.

Redesign van de App Store

De Mac App Store is van een nieuw jasje voorzien. Onder meer het thuisscherm is vernieuwd. Voortaan zet Apple bijvoorbeeld elke dag een app in het zonnetje. Ontwikkelaars mogen dan iets vertellen over hun programma. Ook geeft Apple tips voor apps die je hebt geïnstalleerd.

Daarnaast is het makkelijker om feedback achter te laten. Hierdoor weet de App Store beter wat voor smaak jij hebt, en doet op basis hiervan aanbevelingen voor het downloaden van nieuwe programma’s.

macos-mojave-officieel (4)

Machine learning

De WWDC is een conferentie voor ontwikkelaars. Een specifiek programma voor deze groep is Create ML. Hiermee kunnen ontwikkelaars op een laagdrempelige manier aan de slag met machine learning. Dit is het proces waarbij een apparaat, zoals een MacBook, zelfstandig ‘slimmer’ wordt aan de hand van data, zonder hiervoor geprogrammeerd te worden.

iOS en macOS kruipen naar elkaar toe

De afgelopen weken werd meermaals gesuggereerd dat Apple van plan zou zijn om iOS en macOS samen te voegen. Hier is geen sprake van, zo werd expliciet tijdens de presentatie gemeld. Wel gaat het bedrijf experimenteren met een universele App Store. Hierdoor worden sommige iOS-apps bruikbaar op macOS. Als eerst zijn enkele eigen Apple-apps aan de beurt, zoals Home. Externe ontwikkelaars kunnen vanaf 2019 met de functie aan de slag.

Ook interessant: ‘Apple gaat iPhone-, iPad- en Mac-apps met elkaar combineren’

Wanneer is macOS Mojave beschikbaar?

macOS Mojave komt deze herfst uit. Een specifieke releasedatum laat men in het midden. Wel komen er natuurlijk eerst enkele bèta’s uit, die voor ontwikkelaars zijn bedoeld.

Lees het laatste nieuws over WWDC

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen