Runners deal! De iPhone 15 Pro nu met korting oplopend tot €540!

macOS Mojave: dit zijn de 6 belangrijkste nieuwe functies

24 september 2018, 16:27
3 min leestijd
macOS Mojave: dit zijn de 6 belangrijkste nieuwe functies

Vanavond om 19.00 uur is macOS Mojave voor iedereen te downloaden. Maar wat is er allemaal nieuw? iPhoned zet in dit artikel de beste nieuwe features voor je op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

macOS Mojave features besproken

Mac-gebruikers hebben lang naar de release van de Mojave-update uitgekeken, en vanavond is het eindelijk zover. De opvolger van macOS High Sierra introduceert een aantal toffe verbeteringen, maar natuurlijk ook tientallen kleine verbeteringen. In de macOS Mojave preview las je onze bevindingen over de bèta, later deze week publiceren we de uitgebreide review.

Niet vergeten: 5 tips om je Mac voor te bereiden op macOS Mojave

1. Dark Mode

Verreweg de tofste nieuwe feature van macOS Mojave is de Dark Mode. Met de donkere modus krijgt het besturingssysteem een hele andere look, waarbij kleuren donkerder ogen. Dit is fijn voor als je veel in de avonduren je Mac(Book) gebruikt, omdat je dan minder last hebt van het felle licht dat van het scherm af komt.

macOS Mojave installeren

De Dark Mode kun je na het installeren van macOS Mojave direct activeren en altijd gebruiken. Via de Systeemvoorkeuren kun je daarnaast altijd weer teruggaan naar de normale modus.

Lees ook: zo gebruik je de Dark Mode van macOS Mojave

2. Dynamisch bureaublad

Ook tof: de wallpaper van macOS Mojave kleurt automatisch mee met het tijdsstip van de dag. Gebruik je je Mac overdag, dan zie je een woestijn met veel zon als achtergrond. Wordt het avond, dan verandert de wallpaper gewoon mee. Een subtiele, maar fijne verbetering die bovendien erg fraai oogt.

3. Stacks

Heb je een rommelig bureaublad, met veel mapjes, bestanden en andere icoontjes? Dan moet je de Stacks-functie straks inschakelen. Met Stacks, of in het Nederlands: Stapels, zorg je ervoor dat bestanden op je desktop bij elkaar worden geplaatst. Schermafbeeldingen staan bij elkaar, en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld documenten.

De bestanden worden op elkaar gestapeld en vormen zo een soort mapje, dat je met één klik kunt uitklappen. Hoeveel bestanden je ook op je bureaublad zet; het blijft dankzij Stacks overzichtelijk.

4. Verbeterde Mac App Store

Hoewel het grote probleem van de Mac App Store (het gebrek aan goede apps die verschijnen) niet door macOS Mojave wordt opgelost, zet Apple wel een stapje in de goede richting. De digitale app-winkel krijgt namelijk een redesign, wat er voornamelijk voor zorgt dat het geheel overzichtelijker oogt.

De Mac App Store lijkt meer op de iOS-versie, en dat is overduidelijk een vooruitgang. Goed om te weten: macOS-updates dien je vanaf Mojave via de Systeemvoorkeuren te downloaden, en niet meer in de app-winkel.

5. Nieuwe tools voor screenshots

Heb je macOS Mojave geïnstalleerd en maak je een screenshot, dan zie je rechtsonder een klein schermpje waar je op kunt tikken. Doe je dit, dan krijg je verschillende opties om de screenshot aan te passen. Zo kun je tekst toevoegen, de afbeelding bijsnijden, roteren, zaken markeren en nog veel meer. Pas dan verschijnt ‘ie op je bureaublad.

Ook interessant: deze kleine macOS Mojave-functies kende je nog niet

6. Home-app

Tot slot willen we de nieuwe Home-app noemen. Met de Mojave-update wordt het eindelijk makkelijk om HomeKit-apparaten via je Mac(Book) te bedienen, wat natuurlijk al kon via je iPhone of iPad. Helaas kun je met de Home-app in macOS Mojave geen nieuwe HomeKit-apparaten instellen; daarvoor dien je nog altijd je iOS-toestel te gebruiken.

Deze Macs ondersteunen macOS Mojave

  • MacBook (begin 2015 en nieuwer)
  • MacBook Air (medio 2012 en nieuwer)
  • MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
  • Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac (eind 2012 en nieuwer)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)

Tip: download de iPhoned-app om een pushnotificatie te krijgen zodra macOS Mojave beschikbaar is!

Lees meer over macOS Mojave

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu