Let op: Bug in oude macOS High Sierra-versie geeft wachtwoorden prijs

Lars Paijmans
27 maart 2018, 11:04
2 min leestijd
Let op: Bug in oude macOS High Sierra-versie geeft wachtwoorden prijs

Heb jij je iMac of MacBook nog niet bijgewerkt naar de meest recente versie van macOS High Sierra? Dan lopen al je wachtwoorden potentieel gevaar dankzij een nieuwe bug.

Lees verder na de advertentie.

Wachtwoorden in macOS High Sierra lopen gevaar

Apple heeft de afgelopen maanden al zoveel tussentijdse High Sierra-updates uitgebracht, dat het lastig kan zijn om het allemaal bij te houden. Toch is het nieuws van vandaag weer een mooi moment om te benadrukken dat je macOS-updates altijd zo snel mogelijk moet installeren.

macOS High Sierra wachtwoorden

Onderzoekers ontdekten dat macOS 10.13.1 een bug bevat die wachtwoorden prijsgeeft. De bug verschijnt alleen bij externe schijven die via Apples nieuwe Apple File System (APFS) met encryptie zijn beveiligd. Door een commando in Terminal in te typen, verschijnen alle opgeslagen wachtwoorden in platte tekst op het scherm. Deze zijn voor een buitenstaander vervolgens gemakkelijk te kopiëren, met alle gevolgen van dien.

De bug werkt alleen in macOS 10.13.1 en is opgelost vanaf macOS 10.13.2. Geen probleem dus als je altijd de updates installeert en daarna de externe schijf weer goed geformatteerd hebt naar het versleutelde Apple File System. Hoewel de bug dus serieuze gevolgen kan hebben, is hij minder serieus dan de fout die root-toegang gaf tot macOS. Daarvoor stuurde Apple destijds een formele verontschuldiging.

Een nieuwe tegenslag voor High Sierra

De bug is de zoveelste tegenslag die High Sierra te verwerken krijgt. Voor Apple kan september dan ook niet vroeg genoeg komen. Dan verschijnen iOS 12 en macOS 10.14, twee updates die zich voornamelijk op stabiliteit zouden focussen. Apple toont deze updates tijdens WWDC 2018 in juni, waarna er verschillende bèta’s zullen verschijnen in aanloop naar de definitieve release.

Zorg er dus altijd voor dat je de nieuwste versie van macOS draait. Dit doe je simpelweg door de App Store op je iMac of MacBook te openen en in het Updates-tabblad te kijken of er een update klaarstaat voor je Mac.

Lees ook: Waarom het Apple File System zo belangrijk is

Bron: mac4n6
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen