Zo maakt HEVC het maken en bekijken van 4K-video’s een stuk beter

Rick van der Veer
16 augustus 2017, 16:55
2 min leestijd
Zo maakt HEVC het maken en bekijken van 4K-video’s een stuk beter

Apple voegt ondersteuning voor HEVC toe aan iOS 11 en macOS High Sierra. Met deze techniek wordt het een stuk makkelijker om 4K-video’s te bekijken én exporteren.

HEVC in macOS High Sierra en iOS 11

Met HEVC-encodering wordt het straks een stuk eenvoudiger om met 4K-video’s te werken. Met HEVC, ook wel H.265 genoemd, kun je video’s met een 4K-resolutie tot wel 50 procent kleiner maken dan met H.264, de codec die nu het meest wordt gebruikt. Zowel macOS High Sierra als iOS 11 krijgen ondersteuning voor deze codec.

Er kleven een aantal significante voordelen aan H.265. Zo worden bestanden die je met deze techniek maakt een stuk kleiner dan met H.264. Ook kost het in theorie minder data om een H.265-video naar je iPhone te streamen.

macOS High Sierra HEVC

Maar niet alles wordt beter wanneer je HEVC gebruikt. Afhankelijk van welke hardware je gebruikt om video’s te maken, kan het een stuk langer duren tot je eindproduct klaar is. Bovendien zijn niet alle apparaten geschikt voor de codec. Zo heeft macOS Sierra bijvoorbeeld (nog) geen ingebouwde ondersteuning voor HEVC.

Er zijn straks nog altijd situaties denkbaar waarin je niet voor de codec zou kiezen. Bij relatief korte video’s is het verschil in bestandsformaat niet zo groot, en is het verstandiger te kiezen voor H.264. Je bent dan minder tijd kwijt met het exporteren van je video. Voor streams en andere vormen van downloadbare video is H.265 natuurlijk een stuk handiger, want het kost je minder data om die video binnen te halen wanneer HEVC is gebruikt.

macOS High Sierra en iOS 11 releasedata

Op moment van schrijven is er nog geen definitieve releasedatum voor zowel de nieuwe versie van macOS als iOS 11. Laatstgenoemde wordt waarschijnlijk vlak na de iPhone 8 uitgebracht. De aankondiging van Apples nieuwe vlaggenschip vindt begin september plaats. De update voor macOS volgt mogelijk kort daarna.

Bron: 9to5Mac
Bron afbeelding: Apple
Categorie: Apple
Spotlight: macOS High Sierra

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's