macOS High Sierra: de 9 belangrijkste verbeteringen op een rij

Lars Paijmans
6 september 2017, 19:20
4 min leestijd
macOS High Sierra: de 9 belangrijkste verbeteringen op een rij

De naam doet vermoeden dat macOS High Sierra niet meer is dan een kleine oppoetsbeurt van het huidige macOS Sierra. Toch verandert er een hele hoop als je jouw Mac deze maand bijwerkt.

Lees verder na de advertentie.

9 redenen om uit te kijken naar macOS High Sierra

Met het Apple-event voor de deur is het ook bijna tijd om onze iPhones en Macs bij te werken. iOS 11 en macOS High Sierra voegen wederom belangrijke functies en verbeteringen door. Vandaag lichten we High Sierra uit, met 9 redenen om de update te installeren.

1. Het Apple File System

Waarschijnlijk merk je er weinig van, maar de grootste verandering van High Sierra vindt achter de schermen plaats. Met de overstap naar het Apple File System worden alle bestanden op je Mac overgeheveld naar een nieuw eenduidig systeem. Dat heeft zo zijn voordelen. Zo kun je straks sneller bestanden kopiëren en gaan de prestaties van je Mac er op vooruit. Daarnaast is het AFS veiliger dan ooit, worden je bestanden automatisch versleuteld en is de backup-functie versimpeld. Alleen maar goed nieuws dus voor alles wat je op je Mac bewaart.

macOS High Sierra functies

2. HEVC: nieuwe videostandaard

Waarschijnlijk kijk je regelmatig een film of serie op je Mac. Omdat de kwaliteit van deze streams steeds hoger wordt, heeft Apple met het High Efficiency Video Coding een nieuwe standaard neergezet. Deze techniek comprimeert video’s tot 40 procent beter, zodat ze ruimte besparen op je harde schijf. Ondanks deze compressie blijft de kwaliteit van de video hetzelfde.

3. Virtual Reality en Metal 2

Virtual Reality komt naar de Mac, en daar is een nieuwe techniek voor nodig. Hier komt Metal 2 om de hoek kijken. Metal 2 gaat er voor zorgen dat games beter lopen en macOS klaar is voor VR. Met de opvolger van Metal wordt er meer mogelijk met de grafische processor die in je Mac zit, en worden zelfs externe GPU’s die je op je iMac aan kan sluiten ondersteund.

4. Foto’s

De Foto’s-app van High Sierra heeft goed gekeken naar zijn kleine broer op de iPhone. Bijna alle functies die ontbraken op de Mac, komen nu alsnog aan bod. Zo maakt de app zelfstandig leuke filmpjes van je foto’s, kun je alle foto’s van personen groeperen met gezichtsherkenning en zijn er meer bewerkopties dan voorheen. Ook nieuw is een zijkolom die je ook in de Finder hebt. Hierdoor wordt het makkelijker om door verschillende albums te navigeren of filteren op personen, plaatsen en herinneringen.

macOS High Sierra functies

5. Safari

Safari-gebruikers gaan er ook op vooruit met High Sierra. Apples browser krijgt een zelflerende techniek die adverteerders blokkeert die jou proberen te volgen. Goed nieuws voor je privacy dus, en het voorkomt dat je op iedere website dezelfde advertenties tegenkomt. Daarnaast steekt Safari ook een stokje voor video’s die automatisch afspelen zodra je een website opent. Je kunt deze functie per site in- en uitschakelen met een nieuw instellingenmenu dat je kunt aanpassen per website. Dit maakt het ook mogelijk om de Reader-weergave automatisch weer te geven.

6. Siri

Vorig jaar kwam Siri naar de Mac, maar eerlijk gezegd hebben we er nog maar weinig gebruik van gemaakt. High Sierra doet een poging om dit te verbeteren. Siri heeft een nieuwe stem gekregen, is slimmer geworden en je kunt er beter normale gesprekken mee voeren. Daarnaast kunnen abonnees van Apple Music nu aan de spraakassistent vragen of ze een liedje opzet. Ook geeft Siri achtergrondinfo over bepaalde albums, artiesten en nummers.

7. FaceTime Live Foto’s

Fanatieke FaceTime-bellers kunnen dit najaar hun lol op met een nieuwe functie. Voortaan kun je een Live Foto maken van de persoon waarmee je belt tijdens een FaceTime-gesprek. Beide personen krijgen een notificatie zodra er een foto wordt gemaakt. Leuk om een bijzonder moment vast te leggen, zonder dat je met je iPhone een foto van je Mac-scherm hoeft te maken. Een Live Foto in FaceTime maak je simpelweg met de witte knop die in het scherm verschijnt.

macOS High Sierra functies

8. Notities vastzetten en tabellen toevoegen

De Notities-app wordt iedere update weer een beetje functioneler. Ook High Sierra werkt mee door de optie toe te voegen om specifieke Notities vast te zetten. Hierdoor staan ze standaard boven in beeld, zodat je ze niet zo snel meer kwijt raakt. Daarnaast wordt de optie om tabellen te maken toegevoegd. Dit maakt het een stuk makkelijker om prijzen uit te schrijven, of een grote hoeveelheid gegevens te ordenen.

9. Mail

Apple geeft ook de Mail-app een lik verf. De zogeheten ‘Beste resultaten’-functie is toegevoegd en zorgt dat de meest relevante resultaten bovenaan komen te staan. Hierbij wordt rekening gehouden met de mails die je mogelijk al hebt gelezen en welke berichten extra belangrijk zijn. De Mail-app kun je bovendien in splitview gebruiken, wat betekent dat je bijvoorbeeld een bericht kunt opstellen wanneer je een mailtje leest.

Lees ook: MacOS High Sierra preview: Vooral vernieuwend op de achtergrond

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen