Deze Macs krijgen de update naar macOS 10.15 Catalina
Wouter Nijsen

macOS Catalina is de volgende grote update voor het besturingssysteem van de Mac(Book) en zit vol met vernieuwingen. Maar op welke apparaten kun je de upgrade straks installeren? Deze Macs en MacBooks kunnen later dit jaar een macOS Catalina-update verwachten.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Welke Mac(Book)s krijgen de Catalina-update?

Tijdens de WWDC 2019-keynote werd uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe versie van macOS: 10.15 Catalina. De update introduceert – net als zijn voorganger, Mojave – een aantal grote verbeteringen en nieuwe features. Het goede nieuws is dat Catalina bijna alle Macs ondersteunt die nu ook op macOS Mojave draaien. Dit zijn de apparaten die later dit jaar een update krijgen:

Zoals je ziet, worden veel oudere apparaten nog ondersteund. Heb je de afgelopen jaren een Mac(Book) gekocht, dan zit je dus waarschijnlijk wel goed. Apple laat alleen de ondersteuning voor de medio 2010 en medio 2012 Mac Pro-modellen vallen, die daarom blijven steken op Mojave.

Het bedrijf uit Cupertino heeft daarnaast een ontwikkelaarsversie van Catalina uitgebracht, en later dit jaar verschijnt een publieke testversie. Zodra die bèta beschikbaar is, dan lees je dat uiteraard op iPhoned.

Dit is nieuw in macOS Catalina

Met de introductie van macOS Catalina neemt Apple afscheid van iTunes. De app verdwijnt volledig en wordt vervangen door de Apple Music-, Podcasts- en TV-app. Het blijft wel mogelijk om je iOS-apparaat met je Mac(Book) te synchroniseren, maar dit doe je voortaan vanuit Finder. In het zijmenu zie je simpelweg je Apple-apparaat verschijnen.

macOS Catalina officieel

Daarnaast wordt het met Catalina mogelijk om een iPad als tweede scherm van je Mac te gebruiken. Ook nieuw is Voice Control, een functie die ervoor zorgt dat het hele besturingssysteem met je stem te bedienen is. macOS Catalina introduceert verder de nieuwe Find My-app om je apparaten terug te vinden, Schermtijd om je Mac-gebruik bij te houden en een vernieuwde Herinneringen-app.

watchOS 6 naar de meeste Apple Watch-modellen

Tijdens WWDC 2019 werd ook watchOS 6 uit de doeken gedaan en Apple maakte meteen bekend op welke Watch-modellen de update beschikbaar komt. Heeft jouw Apple Watch vorig jaar watchOS 5 gekregen? Dan kun je over een paar maanden ook updaten naar de zesde versie van het besturingssysteem.

Bezitters van de Apple Watch Series 1, Series 2, Series 3 en Series 4 ontvangen de update. De allereerste Watch valt opnieuw buiten de boot.

→ Op zoek naar meer? In de WWDC 2019 round-up vatten we alle aankondigingen samen!

Het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.