macOS Catalina-bèta verklapt: Siri Shortcuts en nieuwe Berichten-app op komst
Wouter Nijsen

Code in macOS Catalina wijst op een nieuwe versie van de Berichten-app en de komst van Siri Shortcuts naar de Mac. Dat zou goed nieuws zijn, want de Siri Shortcuts zijn op dit moment alleen in iOS te vinden.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Siri Shortcuts in macOS Catalina

De bekende ontwikkelaar Steve Troughton-Smith ontdekte verschillende hints in de code van macOS Catalina, die erop wijzen dat Apple werkt aan nieuwe versies van de Siri Shortcuts en Berichten-app.

Apple gebruikt Project Catalyst, dat tijdens WWDC 2019 werd aangekondigd, om de iOS-versies van Berichten en Siri Shortcuts (die in de Opdrachten-app zitten) over te zetten naar de Mac. Hierdoor komen de Shortcuts eindelijk naar macOS, terwijl de Berichten-app meer op de iOS-variant gaat lijken.

macos catalina siri shortcuts

In macOS Mojave is de Berichten-app al aanwezig, maar sommige features ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan de iMessage App Store om stickers en games te downloaden. Door de app op de Mac dichter bij de iOS-versie te brengen, wordt ‘ie ook een stuk uitgebreider. Met Siri Shortcuts wordt het mogelijk om acties te bundelen onder één snelkoppeling, zodat je Siri met een spraakopdracht een serie van dingen kan laten doen. Hierdoor wordt Siri een stuk functioneler op je Mac(Book).

Eerder werd duidelijk dat Project Catalyst wordt gebruikt om de Aandelen-, Dictafoon- en Woning-app een grote update te geven in macOS Catalina.

Ook nieuw in Catalina

Als macOS Catalina later dit jaar wordt uitgebracht, kunnen gebruikers ook aan de slag met de nieuwe Find My-app om verloren of gestolen Apple-apparaten terug te vinden. Daarnaast verdwijnt iTunes definitief en wordt de applicatie opgesplitst in de Muziek-, Podcasts- en TV-app. Verder introduceert Catalina de Schermtijd-functie die we kennen van iOS en maakt Sidecar het mogelijk om je iPad te gebruiken als tweede scherm voor je Mac.

Waarschijnlijk verschijnt macOS Catalina in september, rond de tijd dat ook iOS 13, iPadOS en watchOS 6 officieel te downloaden zijn. Op dit moment is een ontwikkelaarsbèta beschikbaar, maar binnenkort moet ook een publieke testversie verschijnen.

Meer weten? Check voor welke Macs Catalina straks beschikbaar is en schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of download de iPhoned-app), zodat je straks meteen weet wanneer de update beschikbaar is.

Het laatste nieuws over macOS Catalina

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.