Aandelen, Dictafoon en Woning krijgen een update in macOS Catalina
Michel van 't Klaphek

De Aandelen-, Dictafoon- en Woning-app krijgen een grote update in macOS Catalina (10.15). De drie van iOS overgezette applicaties zijn volgens Apple flink verbeterd. De nieuwe macOS-versie verschijnt in het najaar.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

macOS Catalina en Project Catalyst: deze 3 apps krijgen een update

Project Catalyst maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om iOS-apps ook voor de Mac uit te brengen. Om te laten zien hoe goed dit werkt, liet Apple tijdens WWDC 2018 vier van deze ‘overgezette’ apps zien: Dictafoon, Woning, en Aandelen. Ook Apple News werd toen onthuld, maar deze dienst is niet in Nederland verkrijgbaar. De van iOS gekopieerde apps kregen veel kritiek omdat ze een beperkt aantal functies hadden.

macos catalina project catalyst

Nu, een jaar later, belooft Apple daarom beterschap. De vier apps krijgen met macOS Catalina een grondige update en voelen straks een stuk completer en meer Mac-waardig aan. Dat zegt Apples softwarebaas Craig Federighi in gesprek met CNET. Volgens de topman is Project Catalyst, dat voorheen bekendstond als Marzipan, het afgelopen jaar enorm verbeterd.

“De vier apps krijgen een flinke update”, aldus Federighi. “De onderliggende techniek is volwassen geworden en dat gaan gebruikers met de release van macOS 10.15 merken.” Verder wil de Senior Vice President of Software Engineering, zoals zijn titel officieel luidt, graag een misverstand rechtzetten.

Lees ook: Zo werkt de nieuwe Find My-app in iOS 13 en macOS Catalina

Direct bruikbaar in bèta

“Na de release las ik online dat veel mensen de apps teveel op de iOS-versies vonden lijken. Dit komt echter niet door de Catalyst-techniek, maar door de keuzes van de verantwoordelijke ontwerpteams.” Federighi zegt dus dat er met de techniek van Apple niks mis is, maar dat de designers van de apps teveel het iOS-design gebruikten.

De nieuwe versies van Dictafoon, Woning en Aandelen zijn dan ook in samenspraak met de achterban ontworpen en te vinden in de eerste publieke bèta van macOS Catalina. Deze testversie rolt waarschijnlijk in juli uit. De definitieve, stabiele update voor alle ondersteunde Macs volgt in het najaar. Check de macOS Catalina-overzichtspagina voor alle nieuwe functies.

Meer over macOS 10.15 (Catalina)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.