De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

macOS Catalina officieel: deze nieuwe functies komen naar de Mac

Wouter Nijsen
3 juni 2019, 20:45
3 min leestijd
Breaking
macOS Catalina officieel: deze nieuwe functies komen naar de Mac

Tijdens WWDC 2019 heeft Apple macOS Catalina officieel uit de doeken gedaan. De update introduceert een aantal grote verbeteringen, die we in dit artikel met je bespreken.

macOS Catalina officieel aangekondigd door Apple

Niet alleen iOS 13 en watchOS 6 beloven grote updates te worden, ook naar macOS Catalina keken Apple-fans langdurig uit. De software-update voor de Mac heeft de naam ‘Catalina’ gekregen en introduceert – net als zijn voorganger, macOS Mojave – een aantal belangrijke vernieuwingen. Tijdens de keynote liet Apple het nodige zien en om je een overzicht te geven, bespreken we hieronder de belangrijkste features.

macOS Catalina officieel

iTunes verdwijnt, nieuwe apps: Apple Music, Podcasts en TV

iTunes is door de jaren heen uitgegroeid tot een hele brede app, en om meer overzicht te bieden, komt Apple nu met een aantal nieuwe apps. Apple stopt daarom volledig met iTunes en vervangt ze met de Apple Music-, Podcasts- en TV-app. Je gebruikt iTunes dan ook niet meer om je iPhone (of ander Apple-apparaat te synchroniseren), maar doet dit gewoon in Finder. In het zijmenu zie je je apparaat dan gewoon verschijnen. Dit werkt op eenzelfde manier als iTunes.

Podcasts gaat machine learning gebruiken om de zoekfunctie beter te maken, terwijl de TV-app erg lijkt op de iOS-versie. De TV-app ondersteunt bovendien 4K hdr-beelden.

Sidecar

Een andere belangrijke vernieuwing van macOS Catalina is Sidecar. Deze feature maakt het mogelijk om je iPad als tweede scherm van je Mac te gebruiken. Het toffe is dat je ook een Apple Pencil kunt gebruiken om je iPad te blijven bedienen.

macOS Catalina officieel

Voice Control

Een nieuwe feature die zich vooral op toegankelijkheid richt, is Voice Control. Hiermee wordt het mogelijk om macOS volledig te bedienen met je stem. Zo kun je tekst aanpassen, apps openen en sluiten, door je bestanden bladeren of gewoon door de interface heen swipen.

Dit is enorm handig voor mensen met een beperking, omdat macOS Catalina voor hen een stuk gebruiksvriendelijker wordt dan voorgaande macOS-versies. De functie is echter voor iedereen beschikbaar zodra Catalina later dit jaar verschijnt. Voice Control gaat overigens veilig met de audio van je stem om. Door de encryptie kan niemand bij deze data, zelfs Apple zelf niet.

macOS Catalina officieel

Find My

Zoals verwacht wordt met macOS Catalina een nieuwe app geïntroduceerd om je Apple-apparaten terug te vinden. De app heeft simpelweg ‘Find My’ en werkt met al je apparaten, zelfs als ze offline zijn of in de slaapstand staan.

Dat is vooral handig voor Macs, omdat je deze apparaten vaak dichtklap en een tijdje niet meer gebruikt. Het apparaat gebruikt een bluetooth-beacon om een signaal naar je andere Apple-toestel te sturen, zodat het kan worden opgespoord.

Schermtijd

De Schermtijd was één van de belangrijkste nieuwe features van iOS 12, en met macOS Catalina komt de functie ook naar de Mac. Hiermee wordt het mogelijk om bij te houden hoe je je tijd op de Mac spendeert.

Zo krijg je inzicht welke apps je gebruik en voor hoe lang, en hoeveel tijd je doorbrengt op het internet. Het uiteindelijke doel is om je meer inzicht te bieden en (als dat nodig is) je Mac-gebruik te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld limieten instellen op het gebruik van specifieke apps of apparaatvrije tijd instellen.

macOS Catalina officieel

Project Catalyst

macOS Catalina maakt het voor ontwikkelaars ook makkelijker om iPad-apps snel en simpel naar de Mac over te zetten. Dit neemt niet alleen ontwikkelingstijd uit handen, maar geeft ook het aanbod van apps op macOS een flinke boost. Apple noemt de achterliggende techniek ‘Project Catalyst’.

Wanneer is macOS Catalina beschikbaar?

Apple brengt macOS Catalina deze herfst uit, maar heeft nog geen specifieke releasedatum bekendgemaakt. Het bedrijf brengt binnenkort wel een ontwikkelaarsbèta uit, later dit jaar volgt een testversie voor gebruikers. Zodra hier meer bekend over is, dan lees je dat natuurlijk op iPhoned. Houd het nieuws over macOS 10.15 Catalina in de gaten via onze website, de iPhoned-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Kijk mee met de WWDC 2019 livestream

Lees meer over WWDC 2019

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu