De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Dit verwachten we van het nieuwe macOS op WWDC 2018

Rick van der Veer
25 april 2018, 21:11
3 min leestijd
Dit verwachten we van het nieuwe macOS op WWDC 2018

Begin juni is het weer zo ver: dan gaat Apples jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC van start. Wat kunnen we verwachten op het gebied van macOS? Dit zijn onze verwachtingen.

Lees verder na de advertentie.

Onze verwachtingen voor macOS in 2018

De Worldwide Developers Conference 2018 gaat van start op maandag 4 juni en duurt tot en met vrijdag 8 juni. Op de eerste dag houdt Apple een keynote, waar de firma alle vernieuwingen op het gebied van zowel hard- als software aankondigt. De verwachting is dat we dit jaar opnieuw updates voor iOS, watchOS en tvOS te zien krijgen. Ook macOS komt aan de beurt, en dit zijn de verbeteringen die we verwachten.

1. Apps op iOS én macOS

Het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren: apps die op zowel iOS als de Mac kunnen draaien. Eerdere geruchten hadden het over dat de Mac straks iOS-apps draait, maar volgens de laatste berichten wordt het straks mogelijk voor ontwikkelaars om één app te bouwen, die op zowel de Mac als de iPhone werkt.

macOS 2018 verwachtingen

Met een stroom nieuwe apps die op zowel de iPhone als de Mac draaien, moet ook de App Store op dat laatste platform nieuw leven in worden geblazen. Op moment van schrijven is de Mac App Store relatief leeg in vergelijking met zijn tegenhanger op iOS. Mogelijk krijgen we straks dus één App Store, waarbij ontwikkelaars een versie van hun app geschikt maken voor de Mac, net zoals voor de iPad.

2. macOS 10.14

Vorig jaar bracht Apple macOS High Sierra uit, waarmee Apple verder bouwde op voorganger macOS Sierra. Doorgaans kiest Apple een variatie op de naam van het eerdere macOS als er een kleine update komt, maar dat is voor 2018 niet het geval. Dit jaar staat er een grotere update op de planning, wat een volledig nieuwe naam betekent.

macOS 2018 verwachtingen

Toch is het nog twijfelachtig of Apple grote veranderingen gaat introduceren in macOS. High Sierra werd geplaagd door kinderziektes, waaronder een beveiligingslek waarmee je kon inloggen zonder wachtwoord, en toegang tot App Store-instellingen met een willekeurig wachtwoord. Ook iOS 11 kampte met een reeks aan bugs, waardoor Apple intern besloot om de aandacht te richten op het verbeteren van de kwaliteit van haar software. Mogelijk wordt macOS 10.14 dus een besturingssysteem dat juist de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ zet.

3. Einde van 32-bit-apps

Vanaf macOS 10.14 kun je geen apps meer draaien die geschreven zijn voor een 32-bit-architectuur. Dat houdt in dat oudere programma’s die al jaren niet meer zijn bijgewerkt, mogelijk niet meer op je Mac draaien. Dit gaat dan wel om fors verouderde software: Apple maakt namelijk al vanaf 2006 Macs die 64-bit-apps kunnen draaien.

Sinds de macOS 10.13.4-update waarschuwt het besturingssysteem je al als je een 32-bit-app opent, met de melding dat de app geüpdatet moet worden door de ontwikkelaar. Ook moeten apps die naar de Mac App Store worden geüpload al sinds januari een 64-bit-app zijn. Het ligt dus voor de hand dat de uitfasering van 32-bit-apps nabij is. Het is alleen de vraag wanneer dat precies gaat gebeuren, en alles wijst erop dat dat dit jaar gaat zijn.

macOS 10.14 releasedatum

Een concrete releasedatum voor macOS 10.14 is er nog niet, maar als Apple de lijn van voorgaande jaren doorzet, komt de update eind september uit. Rond die tijd verschijnen ook iOS 12, watchOS 5 en tvOS 12. De komende tijd zal er ongetwijfeld meer informatie naar buiten komen over WWDC 2018: houd iPhoned dus in de gaten.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond WWDC 2018? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of download onze handige iPhoned-app!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu