Apple presenteert macOS Sequoia: nieuwe AI-features op je Mac

Maurice Snijders
10 juni 2024, 19:58
3 min leestijd
Apple presenteert macOS Sequoia: nieuwe AI-features op je Mac

Apple heeft tijdens WWDC 2024 een nieuwe macOS-versie aangekondigd: macOS Sequoia. De update brengt vooral veel nieuwe AI-features naar je Mac.

Lees verder na de advertentie.

Apple presenteert macOS Sequoia

Apple heeft macOS 15 gepresenteerd tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) op maandag 10 juni 2024. Er zijn geen grote veranderingen maar wel een aantal nieuwe Apple Intelligence-functies. Apple Intelligence (AI) helpt je onder meer met het opstellen van e-mails en het genereren van afbeeldingen in Image Playground. De functie Image Playground is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als op zichzelf staande app.

De komende maanden wordt het besturingssysteem verder getest en in het najaar zal macOS Sequoia voor iedereen beschikbaar komen. Je kunt dan onder meer de volgende vernieuwingen verwachten:

Nieuwe Wachtwoorden-app

macOS Sequoia heeft een nieuwe Wachtwoorden-app die ook beschikbaar is op iOS, iPadOS, visionOS en zelfs Windows. In de nieuwe app is een nieuwe kolom toegevoegd aan de linkerkant, waarmee je gemakkelijker door al je wachtwoorden kunt navigeren. Zo kun je bijvoorbeeld alleen al je wifi-wachtwoorden bekijken, of alle verificatiecodes die niet zijn gerelateerd aan een website.

passwords

Synchrone iPhone-weergave

Met de nieuwe functie Synchrone iPhone-weergave (iPhone Mirroring) is het mogelijk om je iPhone te gebruiken via je Mac, zonder dat deze ontgrendeld is. Het werkt ook naadloos wanneer je de Stand-bymodus van je iPhone gebruikt. Zo hoef je niet tussen meerdere apparaten te wisselen, maar kun je gewoon op je Mac doorwerken.

Je kunt elke iPhone-app direct openen vanaf je Mac, zelfs de audio van je iPhone‌ is hoorbaar op je Mac. Je iPhone blijft veilig vergrendeld terwijl je eenvoudig bestanden tussen je iPhone en Mac over en weer kunt verplaatsen.

mirroring

Highlights in Safari

Safari heeft nu ‘highlights’. Deze functie gebruikt machine learning om automatisch interessante dingen te detecteren en aan je te laten zien met een enkele klik. Zo vind je bijvoorbeeld routebeschrijvingen, samenvattingen of links om meer te lezen over mensen, muziek, films en series. In de vernieuwde Reader-weergave heb je meer opties om artikelen te lezen zonder afleidingen.

macOS sequoia

Overige updates in macOS Sequoia

MacOS Sequoia heeft natuurlijk nog veel meer vernieuwingen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

macOS sequoia

Makkelijker vensters arrangeren

Apple heeft eindelijk een geautomatiseerde vorm van ‘window tiling’ aan macOS toegevoegd. Hierdoor is het veel eenvoudiger om vensters over het scherm te verdelen zonder dat je ze handmatig hoeft te verslepen en ze stuk voor stuk hoeft te vergroten of verkleinen. Zo kun je heel eenvoudig meerdere vensters naast elkaar zetten, of juist in de hoeken zodat je apps beter in beeld blijven.

macos 15 split screen

Background replacement

Met de functie Background replacement verander je eenvoudig je achtergrond wanneer je deelneemt aan videocalls of -vergaderingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een achtergrond met een kleurverloop, een macOS-achtergrond of een foto die je zelf hebt gemaakt.

Game Porting Toolkit

Apple heeft de tweede versie van Game Porting Toolkit aangekondigd, waardoor het niet alleen makkelijker wordt om Windows games op macOS te spelen, maar ook om macOS games te spelen op iOS en iPadOS.

iCreate WWDC 2024

Kom alles te weten over iOS 18 en meer!

In iCreate 160 lees je alles over de WWDC 2024, en als abonnee krijg je volgende week al toegang tot een exclusieve voorpublicatie. Nu is dus hét moment om een abonnement af te sluiten – tot 42% korting!


Vernieuwde Siri

Dankzij Apple Intelligence (AI) onthoudt Siri nu wat je hebt gezegd, zodat je gemakkelijk vervolgvragen kunt stellen. Bovendien hoef je je vragen niet uit te spreken, maar kun je ze ook gewoon typen.

Wanneer is de release van macOS 15?

De release van macOS Sequoia is zoals gezegd ‘in het najaar’. Dat is naar alle waarschijnlijkheid tegelijkertijd met de onthulling van de iPhone 16 in september. Je moet dus nog wel even geduld hebben voordat je alle nieuwe features kunt uitproberen.

Ben je in de tussentijd nog van plan om een nieuwe MacBook aan te schaffen, check dan zeker de onderstaande deals!

Apple MacBook Air 2024 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 1.219,-

Bekijk prijzen

Apple MacBook Pro 2023 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 1.849,-

Bekijk prijzen

Wil je niks missen van alle vernieuwingen die tijdens WWDC 2024 verschijnen? Schrijf je dan in voor de onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu