Apple kondigt macOS Sonoma aan: deze toffe functies komen naar je Mac

Yannick Chalkiopoulos
5 juni 2023, 20:01
3 min leestijd
Breaking
Apple kondigt macOS Sonoma aan: deze toffe functies komen naar je Mac

Apple heeft een nieuwe update voor de Mac gepresenteerd! Er komen met macOS Sonoma (14) weer een aantal toffe functies naar je device. Lees hier welke dat zijn.

Lees verder na de advertentie.

Apple onthult macOS 14 op de WWDC

Op de WWDC 2023 heeft Apple een nieuwe versie van macOS onthuld. In het najaar komt macOS 14 naar alle Macs die ondersteuning voor de update hebben. Het is geen grote update, maar toch komen er een aantal handige en toffe functies naar je Mac. Wij zetten de belangrijkste functies voor je onder elkaar.

1. Widgets komen nu ook naar de Mac

Het is al een tijd mogelijk om widgets toe te voegen op je iPhone, maar op de Mac kon dit nog niet. In macOS 14 is het eindelijk mogelijk om widgets vast te maken aan je bureaublad op de Mac. In macOS 13 vond je widgets op je Mac nog terug in het berichtencentrum, maar konden ze niet standaard weergegeven worden op je scherm. In de nieuwe macOS-versie is dit dus eindelijk wél mogelijk.

Widgets van apps als Foto’s, de Weer-app en de agenda kunnen straks vastgemaakt worden op het bureaublad van je Mac. Hiervoor hoeven de apps niet op je Mac te staan als je de applicaties op je iPhone hebt staan. Je iPhone moet dan wel in de buurt van de Mac zijn en verbonden zijn via bluetooth. In macOS Sonoma worden de widgets vervaagd als je apps opent, zodat de nieuwe functie niet afleidt tijdens het doen van andere taken.

macos widgets

2. Gamen in Game Mode met macOS Sonoma

Een nieuwe functie in macOS Sonoma is de Game Mode. In de Game Mode wordt onder andere de vertraging weggenomen die normaal ontstaat als je een bluetooth-controller hebt verbonden met de Mac. Hiermee wordt de speelervaring geoptimaliseerd. De nieuwe Game Mode werkt met alle games die ondersteuning hebben voor de Mac.

Er komt met de Game Mode bovendien een nieuwe reeks games naar de Mac, waaronder Death Stranding. Dit spel is straks al te pre-orderen in de App Store voor Mac. Het is de verwachting dat er nog veel meer games zullen volgen voor je Mac.

macos gaming

3. Updates voor Safari

Ook Safari heeft een update gekregen in macOS 14. De browser draait op WebKit en werkt weer een stuk sneller in de nieuwe macOS-versie. Apple heeft de privacy van Safari nóg beter gemaakt in macOS Sonoma, zodat je gegevens altijd veilig zijn.

Gebruik je bepaalde websites vaak, maar hebben die geen app? Dan is er goed nieuws, want het is op de Mac straks mogelijk om webapps te maken van de pagina’s die je vaak bezoekt. Zo maak je toch een applicatie van jouw favoriete website, die je toe kunt voegen aan het bureaublad of de dock van je Mac. Je hoeft de webpagina dan niet telkens opnieuw op te zoeken, maar bent er met één klik.

4. Meer nieuwe functies in macOS 14

Daarnaast komen meer nieuwe functies naar je Mac met macOS Sonoma. Zo wordt het gemakkelijker om online een presentaties te geven met nieuwe functies voor de frontcamera. Tijdens een videogesprek kun je effecten toevoegen aan je beeld en een presentatie achter je weergeven. Dit werkt met apps als FaceTime én Zoom.

video conference

Waarom heet macOS 14 zo en wanneer is de release?

Bij macOS verwijst de naam altijd naar een plek in Californië, de locatie van Apple. Dit jaar is de Sonoma in macOS 14 een verwijzing naar een plaats in de staat. De release van macOS 14 is ‘dit najaar’. Je zult nog even moeten wachten dus voordat je al deze nieuwe functies kan uitproberen op je Mac. Tegen die tijd leggen wij je uit hoe je de nieuwe software kan downloaden en installeren.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe MacBook? Check dan de beste deals in onze prijsvergelijker. Dan weet je zeker dat je de laagste prijs betaalt!

Apple MacBook Pro 2023 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 2.249,-

Bekijk beste prijs

Refurbished

€ 3.130,99

Bekijk beste prijs

Apple MacBook Air 2022 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 1.149,-

Bekijk beste prijs

Refurbished

€ 1.223,99

Bekijk beste prijs

Wil je niks missen van alle nieuwe producten tijdens WWDC 2023? Schrijf je dan in voor de onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu