Lars Paymans

Nu de Mac en iPad langzaam maar zeker naar elkaar toegroeien, bedacht deze ontwerper een manier om ook macOS en iPadOS meer op elkaar te laten lijken. Wat vind jij ervan?

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

macOS 11-concept toont iPadOS overeenkomsten

Het eerste wat opvalt als je de conceptvideo bekijkt, is het design. Ontwerper Kamer Avdan heeft het plattere ontwerp van iOS naar de Mac overgebracht en dat ziet er verrassend goed uit. Dit ontwerp is overal terug te vinden, van de Finder tot de Notities-app en widgets die je op het bureaublad kunt zetten.

macOS 11 concept

Ook handig is de proactieve versie van Siri, die met een klein venster in beeld verschijnt. Zo kun je met een druk op de knop een bestand via AirDrop versturen als de digitale assistent merkt dat je dit vaak doet. Ook is te zien hoe de Mac zichzelf ontgrendelt met Face ID, een verbetering die Apple volgend jaar hopelijk waar maakt met nieuwe Macs.

Het gaat hier slechts om een concept, maar wel eentje die geloofwaardige aanpassingen laat zien. Apple heeft al vaker gezegd dat ze macOS en iOS niet willen samenvoegen tot één besturingssysteem, maar met de komst van iPadOS wordt de grens hiertussen wel steeds smaller. Door onder meer het design meer gelijk te trekken en bepaalde functies hetzelfde te laten werken, wordt het nog makkelijker om tussen verschillende Apple-apparaten te schakelen.

Wachten tot WWDC 2019

De opvolgers van macOS Catalina en iPadOS 13 krijgen we pas te zien op WWDC 2020 in juni. Dat is de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie waar Apple zijn softwareplannen voor de komende maanden presenteert. Eerder dook het gerucht op dat we daar in ieder geval iOS 14 te zien krijgen, die een nieuwe manier introduceert om iOS 14 te bètatesten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.