‘Apple werkt aan touchscreen-toetsenbord voor toekomstige MacBooks’

Lars Paijmans
4 oktober 2019, 9:15
2 min leestijd
‘Apple werkt aan touchscreen-toetsenbord voor toekomstige MacBooks’

Toetsenborden met fysieke knoppen die kapot kunnen gaan door een kruimeltje? Apple lijkt er voorgoed afscheid van te willen nemen met dit indrukwekkende patent.

Lees verder na de advertentie.

Apple patenteert MacBook touchscreen toetsenbord

Stiekem is Apple al jaren bezig om geleidelijk af te stappen van fysieke knoppen. In 2015 werd het trackpad van de MacBook vervangen door een trackpad met Haptic Touch. Deze kon je niet meer echt indrukken, maar een trilmotortje simuleerde het gevoel dat dit wel kon.

Een jaar later gebeurde hetzelfde met de homeknop van de iPhone en de functietoetsen van de MacBook Pro die plaatsmaakten voor de Touch Bar: een touchscreen waarbij de knoppen vervangen werden door een oled-touchscreen, dat zichzelf aanpast aan de app die je op dat moment gebruikt.

MacBook touchscreen toetsenbord

Het patent dat Patently Apple ontdekt laat de volgende logische stap in dit proces zien: een volledig MacBook-toetsenbord dat uit een scherm bestaat, maar de gebruiker wel het gevoel geeft dat er knoppen worden ingedrukt.

Het futuristische toetsenbord maakt hiervoor gebruik van haptische trilmotortjes en elektrostatische ladingen. Deze statische lading geeft je vinger het gevoel dat de toetsen uitsteken, terwijl je in feite op een touchscreen aan het tikken bent. Apple lijkt hiermee zo dicht mogelijk in de buurt te willen komen van een ouderwets toetsenbord met fysieke knoppen, maar het eigenlijk een groot touchscreen is.

In een ideale situatie kun je daardoor typen zoals je dat al jaren doet, met alle voordelen die een interactief scherm hebben. Denk bijvoorbeeld aan knoppen die zichzelf aanpassen aan de app die je gebruikt en het formaat van knoppen dat je kunt wijzigen.

Een logische volgende stap

We hebben Apple al vaker in patenten zien nadenken over een toekomstig MacBook-toetsenbord dat uit een scherm bestaat, maar dit is duidelijk de meest geavanceerde tot nu toe. Toch blijft het voorlopig een patent, wat het lastig in te schatten maakt wanneer we het daadwerkelijk in een product te zien krijgen.

Waarschijnlijk zal dat nog wel even duren, omdat het bedrijf op het punt staat om een 16 inch-MacBook Pro te presenteren. Deze zou ook een nieuw toetsenbordmechanisme gebruiken, dat minder kwetsbaar is dan de vlindertoetsen die de afgelopen jaren in MacBooks te vinden zijn. In het onderstaande artikel lees je er alles over.

Lees verder: 5 dingen die we nu al weten over de 16 inch-MacBook Pro

Het laatste nieuws over Apple

Categorie: Devices
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's