Apple gaat defecte MacBook (Pro)-toetsenborden gratis repareren

Michel van 't Klaphek
23 juni 2018, 10:27
2 min leestijd
Apple gaat defecte MacBook (Pro)-toetsenborden gratis repareren

Apple gaat MacBook’s en MacBook Pro’s met een defect toetsenbord kosteloos repareren. Wij leggen uit hoe je de reparatie aanvraagt, en waar je op moet letten.

Lees verder na de advertentie.

MacBook toetsenbord reparatieprogramma: zo werkt het

Het gaat hierbij om laptops die tussen 2015 en 2017 gemaakt zijn. Deze exemplaren zijn uitgerust met een zogenoemd vlindertechiek-toetsenbord, wat de nodige problemen veroorzaakt. Zo klagen gebruikers over onverwacht herhalende toetsen, niet reagerende letters en knoppen die ‘plakkerig’ aanvoelen. In dit laatste geval lijkt het alsof de toets niet goed terug omhoog komt na het indrukken. Het reparatieprogramma is speciaal voor deze klachten in het leven geroepen.

macbook pro 2016 toetsenbord

Apple maakt bekend dat het MacBooks met deze problemen gratis gaat repareren. Om gebruik te maken van het reparatieprogramma, moet je contact opnemen met een Apple Store of naar een geautoriseerde service provider stappen. Je kunt tot vier jaar na aankoop gebruikmaken van het aanbod.

Het programma geldt voor deze modellen:

  • 12-inch MacBook (uit begin 2015 en begin 2016);
  • 12-inch MacBook (uit 2017);
  • 13-inch MacBook Pro (uit 2016 en 2017 met twee Thunderbolt 3-poorten);
  • 13-inch MacBook Pro (uit 2016 en 2017 met vier Thunderbolt 3-poorten);
  • 15-inch MacBook Pro (uit 2016 en 2017).

Zodra je je laptop hebt aangemeld voor reparatie, wordt deze onderzocht. Vervolgens wordt het toetsenbord (gedeeltelijk) vervangen indien blijkt dat het probleem door de vlindertechniek veroorzaakt wordt.

Klachten

De afgelopen tijd nam de kritiek op de vlindertechniek-toetsenborden toe. Alhoewel dit mechanisme ervoor zorgt dat Apple haar laptops dun en compact kan houden, laat de kwaliteit zo nu en dan te wensen over. Zo zagen we meermaals verhalen voorbijkomen waarin sommige toetsen het niet meer goed deden, of slecht reageerden.

Apple adviseerde destijds om met een busje perslucht eventueel aanwezig vuil uit het toetsenbord te verwijderen. Deze oplossing werkte lang niet voor iedereen. Er doen geruchten de ronde dat het bedrijf uit Cupertino haar volgende MacBook (Pro) uitrust met een nieuw soort toetsenbord, waardoor dit soort problemen voorkomen moeten worden. Het lijkt erop dat deze wederom gebaseerd is op de vlindertechniek.

Ook interessant: ‘Apple verbetert vlindertechniek-toetsenbord van MacBook Pro in nieuw patent’

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu