Gratis MacBook-toetsenbordreparatie: 8 veelgestelde vragen beantwoord

Lars Paijmans
26 juni 2018, 10:49
3 min leestijd
Gratis MacBook-toetsenbordreparatie: 8 veelgestelde vragen beantwoord

Apple repareert MacBooks en MacBook Pro’s met defecte toetsenborden voortaan gratis dankzij een nieuw reparatieprogramma. In deze FAQ geven we antwoord op veelgestelde vragen hierover. Zo weet je alles over het reparatieprogramma.

Lees verder na de advertentie.

MacBook toetsenbord gratis reparatie: FAQ

Het heeft maanden van klachten en rechtszaken gekost, maar Apple is eindelijk overstag gegaan: MacBooks met niet reagerende toetsen op hun toetsenbord kunnen worden ingeleverd om kosteloos gerepareerd te worden. Sinds de aankondiging van het reparatieprogramma zijn er online al flink wat vragen gesteld. Om deze te verduidelijken, hebben we deze FAQ opgesteld.

Lees ook: Apple gaat defecte MacBook (Pro)-toetsenborden gratis repareren

1. Komt mijn MacBook in aanmerking als ik zelf heb geprobeerd om het probleem op te lossen?

Ja. Macrumors zegt een document in te hebben gezien dat naar winkelpersoneel is gestuurd . Daarin staat dat MacBooks, waarbij gebruikers zelf geprobeerd hebben om een reparatie uit te voeren, ook in aanmerking komen.

MacBook toetsenbord gratis reparatie

2. Mijn MacBook heeft andere schade naast het toetsenbord, wat nu?

Ook MacBooks met andere schade aan de behuizing die niet met het toetsenbord te maken heeft, komen in aanmerking voor de gratis reparatie. Uiteraard moet je wel betalen als je de overige schade wil repareren. Deze info is ook uit het document voor de werknemers bekend geworden. Alleen als je toetsenbord andere schade heeft, zoals vloeistoffen die de knoppen onbruikbaar hebben gemaakt, kom je niet meer in aanmerking voor het reparatieprogramma.

3. Welke MacBooks zijn gratis te repareren?

Het gratis reparatieprogramma geldt voor deze modellen:

  • 12-inch MacBook (uit begin 2015 en begin 2016);
  • 12-inch MacBook (uit 2017);
  • 13-inch MacBook Pro (uit 2016 en 2017 met twee Thunderbolt 3-poorten);
  • 13-inch MacBook Pro (uit 2016 en 2017 met vier Thunderbolt 3-poorten);
  • 15-inch MacBook Pro (uit 2016 en 2017).
MacBook toetsenbord gratis reparatie

4. Wat doet het Apple-personeel met mijn MacBook?

Het personeel heeft de instructie gekregen om eerst te kijken of het vervangen van individuele toetsen helpt. Dit kan helpen als een toets blijft ‘plakken’, of als een toets los is geraakt en niet meer terug te krijgen is.

Als dit niet werkt, wordt het volledige toetsenbord vervangen. Dit is een grote reparatie, omdat hiervoor de hele onderkant van de MacBook vervangen moet worden, inclusief het trackpad en de speakergril.

5. Hoe lang moet ik mijn MacBook inleveren?

Apple zegt dat je rekening moet houden met een wachttijd van vijf tot zeven werkdagen. Het zal echter van het aantal mensen afhangen dat gebruikmaakt van dit programma, of deze wachttijd verder toeneemt de komende dagen en weken. De kans bestaat dat sommige Apple Stores de reparatie lokaal kunnen uitvoeren, dat vervroegt de wachttijd naar een paar uur. Om dit zeker te weten raden we aan om even contact op te nemen met Apple Support.

6. Hoe vaak kan ik mijn MacBook inleveren ter reparatie?

Als je MacBook-toetsenbord nog steeds kuren vertoont nadat Apple een reparatie heeft uitgevoerd, kun je het apparaat nogmaals meenemen en indienen ter reparatie. Dit doet vermoeden dat het reparatieprogramma meerdere malen te gebruiken is.

MacBook toetsenbord gratis reparatie

7. Ik heb onlangs betaald om mijn MacBook toetsenbord te repareren, wat nu?

Heb je onlangs deze reparatie betaald laten uitvoeren, dan is Apple bereid om de reparatiekosten terug te betalen. Om dit te doen moet je telefonisch of online contact opnemen met Apple Support. In een Apple Store kan het personeel je niet direct terugbetalen.

8. Zijn de vervangende toetsenborden aangepast om dit probleem te voorkomen?

Dat is nog niet duidelijk. Sommige mensen zeggen dat de nieuwe toetsenborden anders aanvoelen, wat doet vermoeden dat Apple een manier heeft gevonden om dit probleem te verhelpen. Anderen zeggen weer dat er alleen een iets andere markering op de Ctrl en optietoetsen zichtbaar zijn, maar dat het verder om een identiek toetsenbord gaat. Pas dus nog steeds op met kruimels in de buurt van je MacBook, ook als deze een reparatie achter de rug heeft.

Lees ook: ‘Apple verbetert vlindertechniek-toetsenbord van MacBook Pro in nieuw patent’

Via: Macrumors
Categorie: Devices
Devices: MacBook, MacBook Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen