De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Apple aangeklaagd: ‘Nieuwe MacBook-toetsenborden gaan te snel kapot’

Lars Paijmans
14 mei 2018, 11:03
2 min leestijd
Apple aangeklaagd: ‘Nieuwe MacBook-toetsenborden gaan te snel kapot’

Apple is aangeklaagd voor het nieuwe toetsenbord van de 12-inch MacBook en 2016 MacBook Pro. De aanklagers spreken van een fout in het ontwerp, waar Apple al lang van op de hoogte zou zijn.

Lees verder na de advertentie.

Al jarenlang problemen met het vlindertoetsenbord

Drie jaar geleden introduceerde Apple het zogenaamde ‘vlindertoetsenbord’. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat toetsen minder ruimte in beslag nemen, waardoor MacBooks dunner gemaakt kunnen worden.

Het probleem van deze vlinderknoppen is dat de toetsen hierdoor regelmatig blijven hangen, of door een beetje vuil of stof zelfs helemaal vast komen te zitten. Hierdoor is het toetsenbord onbruikbaar tot je het vuil onder de knop vandaan hebt gehaald, wat gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Uit een steekproef van AppleInsider bleek dat het aantal klachten van gebruikers met het nieuwe toetsenbord twee keer hoger ligt dan de klachten over het oude toetsenbord van de Mac.

MacBook toetsenbord aanklacht

Als oplossing geeft Apple om perslucht te gebruiken waarmee het vuil onder de toetsen vandaan gehaald kan worden. Lukt dit niet, dan is het onmogelijk om slechts één toets te laten repareren. De enige oplossing is het complete toetsenbord vervangen, wat al snel een klus is van honderden euro’s als je MacBook buiten de garantie valt. Een gerepareerd toetsenbord is tot overmaat van ramp net zo kwetsbaar voor dit probleem.

Apple krijgt MacBook toetsenbord aanklacht

Daarom is het volgens de consumentengroep tijd voor actie. Met de aanklacht willen ze Apple dwingen om te bekennen dat de toetsenborden een ontwerpfout bevatten, en Apple alle laptops kosteloos vervangt. Voor Apple is het inmiddels lastig om deze zaak ongemerkt voorbij te laten gaan. Naast de twee aanklagers zijn er twintigduizend mensen die een online petitie ondertekend hebben om de rechtszaak te steunen.

Heb jij ook een MacBook met dit vlindertoetsenbord? Laat dan van je horen in een reactie onder dit bericht, en laat ons weten of je ook al problemen met het typen ervaren hebt.

Lees ook: 3 oplossingen voor een defect MacBook-toetsenbord

Bron: AppleInsider
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu