Foto’s: zo ziet de nieuwe MacBook er van binnen uit

Gijs Ettes
15 april 2015, 14:45
2 min leestijd

De site iFixit haalt regelmatig nieuwe smartphones, tablets en computers uit elkaar om te laten zien hoe makkelijk (of lastig) deze zijn te repareren. Ook de nieuwe MacBook moet er aan geloven.

Lees verder na de advertentie.

MacBook teardown

De nieuwe MacBook is dunner, lichter en – door het gebrek aan ventilatoren – stiller dan eerdere laptops die Apple heeft uitgebracht. Bovendien is het toetsenbord van de MacBook volledig nieuw ontwikkeld, waardoor het dunner is, maar nog steeds prettig om op te tikken. Het touchpad beschikt over Force Touch, waardoor het drukgevoelig is en feedback aan de gebruiker kan geven.

De dunne behuizing heeft ook een keerzijde: de componenten zitten namelijk zo dicht op elkaar en de bekabeling is zo ingewikkeld, dat het repareren van de MacBook lastiger dan ooit is. De accu’s zijn stevig vastgelijmd op de onderkant van de behuizing en de processor en het werk- en opslaggeheugen zijn aan het moederbord vastgesoldeerd. Wat het verwijderen en verwisselen van de accu’s nog lastiger maakt, is dat de uitlijning van de gelaagde cellen heel precies moet gebeuren.

macbook teardown 2

Het komt dan ook niet als een verrassing dat de MacBook een reparatiescore van 1 uit 10 krijgt. De laptop is gewoonweg enorm moeilijk uit elkaar te schroeven door de plaatsing van kabels en het gebruik van speciale, door Apple ontwikkelde schroeven. Ook plakken veel componenten aan elkaar vast, waardoor ze vrijwel niet afzonderlijk zijn te verwijderen zonder schade aan de hardware aan te richten. De gehele MacBook teardown kun je op deze pagina bekijken.

macbook teardown

Nieuwe MacBook aanschaffen

Schrikt dit jou niet af, dan kun je de nieuwe MacBook met Retina-scherm aanschaffen via de Apple Store of bij onderstaande aanbieders. De levertijd bedraagt circa 4-6 weken.

UitvoeringVanafprijsAanbieder
MacBook 12 inch Goud 1,1Ghz (256GB)vanaf €1449,-Dixons / iCentre 
MacBook 12 inch Goud 1,2Ghz (512GB)vanaf €1799,-Dixons / iCentre
MacBook 12 inch Zilver 1,1Ghz (256GB)vanaf €1449,-Dixons / iCentre 
MacBook 12 inch Zilver 1,2Ghz (512GB)vanaf €1799,-Dixons / iCentre
MacBook 12 inch Spacegrijs 1,1Ghz (256GB)vanaf €1449,-Dixons / iCentre
MacBook 12 inch Spacegrijs 1,2Ghz (512GB)vanaf €1799,-Dixons / iCentre
Bron: iFixit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen