De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

15 toffe dingen die je met de MacBook Pro Touch Bar kunt doen

Lars Paijmans
28 oktober 2016, 21:12
5 min leestijd
15 toffe dingen die je met de MacBook Pro Touch Bar kunt doen

De grote nieuwe functie van de nieuwe MacBook Pro is de Touch Bar, een OLED-touchscreen dat de functietoetsen vervangt. Maar wat kun je er nu eigenlijk mee? Tijd voor een overzicht met een aantal slimme Touch Bar-functies.

Lees verder na de advertentie.

Deze toffe Touch Bar functies zijn er

De Touch Bar zit recht boven de nummerknoppen op het toetsenbord van de MacBook Pro. Het OLED-display heeft een Retina-resolutie en aan de rechterkant een Touch ID-vingerafdrukscanner. Omdat de Touch Bar de functieknoppen vervangt, zullen apps er ondersteuning voor moeten inbouwen. Apple was hier uiteraard op voorbereid, waardoor grote namen als Microsoft en Photoshop al klaarstaan om de Touch Bar te benutten. Op deze manieren komt dit MacBook-touchscreen van pas.

Touch Bar functies

1. Neem er telefoongesprekken mee aan

Zodra iemand je belt op je iPhone, verschijnt er een rode en groene knop op de Touch Bar. Hiermee kun snel het gesprek aannemen of weigeren. Tijdens het telefoongesprek kun je met knoppen op de balk het volume wijzigen of je microfoon even dempen.

2. Zet er zelf je favoriete functieknoppen op

Als je een specifieke voorkeur voor een aantal knoppen hebt, dan kun je deze zelf ook instellen. Door in het menu van macOS de knoppen naar de Touch Bar te slepen, krijgen ze hier een eigen plekje op. Je bent vrij om ze zelf een volgorde te geven of te verschuiven, net zoals je dat met apps doet op je iPhone of iPad startscherm.

3. Krijg de ‘ouderwetse’ functietoetsen terug

Iedereen die bang is de ouderwetse F-toetsen te verliezen, kan met een gerust hart ademhalen. Ze zijn namelijk gewoon nog aanwezig, als je de FN-toets op je toetsenbord indrukt. De huidige toetsen die op dat moment op de Touch Bar staan verdwijnen en laten weer de f-toetsen zien.

Touch Bar functies

4. De Touch Bar maakt videobewerking gemakkelijker

Naast dat je er voor het bewerken van je video’s je favoriete shortcuts op kwijt kunt, kun je de Touch Bar ook gebruiken om snel door een video te scrollen. Door met je vinger over de balk heen en weer te vegen, zie je de video op het scherm vooruit en terugspoelen.

5. Mix je nummers en scratch op de Touch Bar

Zoals we tijdens het Mac-event al zagen, kan de balk ook gebruikt worden om muziek mee te mixen. Zo kun je er geluidseffecten op zetten, maar ook het effect nabootsen dat je krijgt als je over een plaat scratcht. Leuk voor de muzikale Mac-gebruikers onder ons!

6. Scroll snel door dagen en weken in de Kalender

Als je de Kalender-app opent, duiken er nieuwe knoppen op in de Touch Bar waarmee je door de dagen en weken kunt vegen. Zo kun je zien of je over een week al een afspraak gepland had, of wat er vorig jaar rond deze tijd gebeurde.

Touch bar functies

7. Snel toegang tot veelgebruikte programmeertermen

Ook de programmeurs is Apple niet vergeten. Als je aan het programmeren bent met Swift, kun je in de Touch Bar termen opslaan die je vaak gebruikt. Zo hoef je ze niet steeds in te typen en zijn ze altijd in zicht en binnen handbereik.

8. Bewerk je foto’s met de Touch Bar

In de demonstratie van de MacBook Pro zagen we hoe iemand een schuifbalk op de toolbar gebruikte om een afbeelding te roteren. Omdat Photoshop al toegezegd heeft om de balk te ondersteunen, kun je er vanuit gaan dat er meer van dit soort handige opties beschikbaar komen.

9. Kies de kleur op een kleurenkiezer

De juiste kleur kiezen kan een heel karwei zijn, maar met de Touch Bar worden de verschillende kleuren die tot je beschikking staan letterlijk een stuk tastbaarder. Schuif met je vinger over een kleurenkiezer en je ziet heel subtiel de kleurtint veranderen.

Touch Bar functies

10. Bedien er een muziekspeler mee

Als je muziek op hebt staan, is er een handige minispeler aanwezig in de Touch Bar. Hiermee kun je de muziek pauzeren, naar het volgende nummer gaan of het volume wijzigen.

11. Verstuur Emoji

De functie die ongetwijfeld het meest gebruikt gaat worden is de toolbar waarop alle beschikbare emoji op voorbij schuiven. Zo kun je ook op je Mac snel een gezichtje naar iemand sturen, zonder steeds die toetsencombinatie te onthouden.

12. Snel toegang tot je favoriete sites

Als je Safari gebruikt als browser, is de Touch Bar een handige plek om je favoriete websites op weg te zetten. De icoontjes van de sites verschijnen er in kleine blokjes op, zodat je snel naar iPhoned kunt navigeren bijvoorbeeld.

Touch Bar functies

13. Maak woorden vet, cursief of doorstreept tijdens tekstverwerken

Microsoft ziet de Touch Bar wel zitten en heeft beloofd alle Office-apps te updaten met ondersteuning voor de OLED-strip. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de manier waar op je tekst bewerkt. Je kunt letters vet, cursief of doorgestreept maken met knoppen op de Touch Bar, terwijl Excel weer een hele rits met eigen functies heeft.

14. Scroll door je foto’s

De fanatieke fotografen onder ons hebben ongetwijfeld een foto-app die overloopt met leuke kiekjes. Zodra je de Foto-app opent verschijnen deze als kleine previews op de Touch Bar, zodat je er handmatig doorheen kunt scrollen. We weten niet hoe handig dit in de praktijk is, maar het is in ieder geval het proberen waard.

15. Bewerk je video’s in Final Cut Pro

Ook Final Cut Pro is aanwezig op het Touch Bar feestje. De videobewerkings-app laat je gemakkelijk over je tijdlijn scrollen tijdens het bewerken van een filmpje. Heel handig, want zo kun je het scherm van je Mac vullen met andere handige vensters. Deze extra functies voor videobewerking zijn zonder twijfel een van de handigste toepassingen voor de Touch Bar.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro 2020
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu