Flexgate: ‘MacBook Pro loopt risico op schermproblemen door slijtage’

Lars Paijmans
23 januari 2019, 9:41
2 min leestijd
Flexgate: ‘MacBook Pro loopt risico op schermproblemen door slijtage’

Uit een nieuw onderzoek van iFixit blijkt dat de MacBook Pro-modellen vanaf 2016 gevoelig zijn voor problemen met het scherm, die voor lichtvlekken kunnen zorgen. Dit moet je weten over deze nieuwe MacBook Pro-schermproblemen.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro-schermproblemen ontdekt

Het probleem zit ‘m in de bekabeling van de schermen, zo schrijft iFixit, een website die al vaker dergelijke problemen aan het licht gebracht heeft. De kabels die met het scherm verbonden zijn zouden niet stevig genoeg zijn, waardoor ze na verloop van tijd problemen kunnen veroorzaken. Vooral de modellen met een Touch Bar lijken hiervoor gevoelig te zijn.

MacBook Pro schermproblemen

Iedere keer als een MacBook Pro geopend wordt, komt er spanning op de schermkabels te staan. Dat is in het begin geen probleem, maar omdat het materiaal gevoelig is voor slijtage, kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat het scherm van de MacBook helemaal niet meer reageert.

Dit was bij MacBooks voor het 2016-model niet het geval, omdat er toen stevigere kabels gebruikt werden die door het scharnier heen gehaald konden worden. Nu worden de kabels achter het scharnier doorgehaald, wat de slijtage versnelt.

Zo herken je ‘Flexgate’

Je herkent dit probleem als er zogenaamde ‘lichtvlekken’ in je scherm verschijnen. Zodra een kabel begint te slijten, zijn er onderin beeld zwarte vlekken te zien die worden afgewisseld met licht dat naar boven schijnt, zoals podiumlampen op een podium schijnen. Het licht wordt dus niet meer gelijkmatig over het display verdeeld.

Het probleem zorgt online voor een grote hoeveelheid klachten. Op een speciale website die het probleem omdoopt tot ‘Flexgate’ staan voorbeelden verzameld.

Tot overmaat van ramp is het probleem niet gemakkelijk te repareren. Apple kan de kabels niet individueel vervangen en moet in plaats daarvan de complete behuizing aanpassen. Een reparatie van rond de 600 dollar, zo schrijft MacRumors. Sommige klanten krijgen deze kosten vergoed als ze AppleCare+ hebben, terwijl anderen het zelf moeten betalen. Er lijkt dus nog geen eenduidig programma voor dit probleem te bestaan bij Apple.

Omdat het probleem pas opduikt als een kabel is versleten, is het lastig in te schatten hoe groot het probleem is en hoeveel mensen erdoor getroffen zijn. Apple heeft nog niet gereageerd. Zodra we hier meer over weten, werken we dit bericht bij met nieuwe informatie.

Bronnen: iFixit, MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro 2020
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu