De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

MacBook Pro 2021: 8 verwachtingen voor de nieuwe Pro-laptop

Michel van 't Klaphek
19 juli 2021, 14:52
5 min leestijd
MacBook Pro 2021: 8 verwachtingen voor de nieuwe Pro-laptop

De MacBook Pro 2021 komt eraan. We verwachten de nieuwe Apple-laptop eind dit jaar dus is het hoog tijd om vooruit te blikken.

Lees verder na de advertentie.

MacBook Pro 2021 verwachtingen

Na jaren van kleine upgrades en vorig jaar een berg onzichtbare verbeteringen, is het in 2021 tijd voor een grote sprong voorwaarts. In dit artikel zetten we alle MacBook Pro 2021 verwachtingen op een rij. Deze baseren we op geruchten en kunnen dus nog wijzigen.

1. Een nieuw design

De MacBook Pro ziet er sinds 2016 ongeveer hetzelfde uit, maar dat zou in 2021 gaan veranderen. Apple schijnt namelijk een aangepast ontwerp te introduceren. Deze zou in lijn liggen met de eerder dit jaar vernieuwde iPad Pro (2021) en iPhone 12. Verwacht dus hardere randen en in het algemeen een meer hoekig design.

Daarnaast zijn er waarschijnlijk meerdere kleuren om uit te kiezen. Zo kleurrijk als de iPad Air (2020) en iMac van 2021 wordt de nieuwe MacBook Pro niet, maar volgens geruchten komen er wel enkele nieuwe kleuropties bij. Ook zijn er geruchten dat Apple het lichtgevende Apple-logo gaat laten terugkeren.

Klap je de laptop open, dan kom nog meer veranderingen tegen. Naar het schijnt gaat Apple de aanraakgevoelige Touch Bar achterwege laten en de schermranden (ook wel bezels genoemd) kleiner maken. Daarover later meer.

MacBook 2021 design

2. Twee formaten en nieuw scherm: mini-led

Hoewel de 16 inch-MacBook Pro hetzelfde scherm en dezelfde smalle schermranden behoudt, verandert er bij het kleinere model wel meer. Apple zou het schermformaat vergroten van 13 naar 14 inch, zonder het formaat van de laptop zelf ook te laten groeien. Dat heeft alles te maken met de smallere schermranden.

Bovendien zou ook de kwaliteit van het display erop vooruitgaan. Dat doet Apple door de MacBook Pro’s van 2021 een mini-led-scherm te geven. Dit soort schermen kennen we van de iPad Pro en ze blinken uit in het tonen van contrasten. Daar waar een ‘normaal’ lcd-scherm uit honderden ledlampjes bestaat, zijn er bij mini-led duizenden lampjes nodig om hetzelfde formaat te vullen.

Lees ook: Oled, micro-led en mini-led: Apples (toekomstige) schermen uitgelegd

3. MagSafe

Met de iPhone 12 is MagSafe helemaal terug van weggeweest, maar oorspronkelijk verscheen deze aansluiting op de Mac.

De magnetische aansluiting zou dit jaar terugkeren, zodat je de oplaadkabel makkelijker kunt verbinden aan je MacBook en deze ook losschiet als er teveel druk op staat. Daarmee voorkomt MagSafe dat je hele MacBook van de tafel vliegt als iemand over de kabel struikelt.

Bovendien zou Apple deze nieuwe versie van MagSafe verder hebben verbeterd, zodat ook de oplaadsnelheid omhoog zou gaan. Goed nieuws, want nu duurt het best lang om de accu van je MacBook weer bij te vullen. Bijkomend voordeel is dat je de MagSafe-oplader van je iPhone straks (misschien) ook op je laptop kunt gebruiken.

macbook air met m1-chip review

4. Meer aansluitingen

De betrouwbare Apple-bron Ming-Chi Kuo zegt dat Apple ‘meer poorten’ toevoegt aan deze nieuwe MacBook Pro 2021. Welke aansluitingen dit precies zijn, is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat Apple afstapt van puur en alleen usb-c-aansluitingen.

In april 2021 lekten designtekeningen van de nieuwe MacBook Pro. Hierdoor weten we dat de laptop meerdere usb-c-poorten, een hdmi-ingang en een SD-kaartgleuf krijgt, iets waar veel fotografen gebruik van maken.

Ook interessant: Gestolen MacBook Pro 2021 designtekening bevestigt deze 4 geruchten

5. Geen Touch Bar

Eén van de meest controversiële vernieuwingen die Apple in de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd is de Touch Bar. Zo controversieel zelfs dat Apple de beslissing dit jaar volledig terug zou willen draaien.

Dat zou betekenen dat de MacBook Pro 2021 weer ‘gewoon’ fysieke functietoetsen heeft, in plaats van de kleine oled-touchscreenstrook die we al jaren kennen. Het voordeel van de Touch Bar waren de contextgevoelige knoppen die zich konden aanpassen aan de app die je gebruikte, maar het nadeel was dat de Touch Bar geen feedback geeft als je een knop indrukt.

Rocket

6. Nieuwe processor?

Vorig jaar maakte Apple een belangrijke stap door naast chips van Intel ook MacBooks aan te bieden die op Apple Silicon draaien. Deze zelfontworpen chips zijn volledig door Apple zelf gemaakt, zodat het bedrijf nog meer grip krijgt op de afstemming tussen soft- en hardware.

Dit jaar trekt Apple deze lijn voort door volledig hierop over te stappen. Het einde van de MacBook Pro met een Intel-chip is daarmee dichterbij dan ooit. Tijdens de presentatie van de 13 inch-MacBook Pro met M1-chip beloofde Apple binnen twee jaar over te stappen van Intel naar Apple Silicon.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe MacBook Pro’s op dezelfde M1-chip draaien, of een verbeterde versie van deze processor. In de wandelgangen wordt onder meer de komst van een M1X-chip of M2-chip genoemd.

7. Gemaakt voor thuiswerkers

Thuiswerken is definitief doorgebroken. Steeds meer kantoren zetten in op een mix van op locatie én thuis werken, dus daar speelt de MacBook Pro 2021 op in. Volgens het meestal welingelichte MacRumors krijgt de nieuwe Apple-laptop daarom een full-hd-webcam, in plaats van de huidige 720p-resolutie. Deze verbetering lijkt niet meer dan logisch. Eerder gaf Apple de iMac 2021 al een 1080p-webcam (full-hd) mee.

8. MacBook Pro 2021 verwachtingen: release en prijs

Als Apple-journalist Mark Gurman gelijk krijgt, vindt de release van de MacBook Pro 2021 plaats tussen september en november. Volgens Gurman mikt Apple op een zo vroeg mogelijke onthulling, maar mogelijk gooien productieproblemen roet in het eten.

Achter de schermen schijnt Apple namelijk moeite te hebben met het produceren van voldoende mini-led-schermen. Wanneer de uiteindelijke productie vertraging oploopt, lijkt de MacBook Pro 2021 pas in oktober of november uit te komen.

Over de prijs durven we nog geen uitspraken te doen. Er zijn hierover namelijk nog geen geruchten naar buiten gekomen. Wanneer daar verandering in komt, lees je het natuurlijk als eerst op iPhoned. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de gratis app om niets te missen!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro 2020
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu