Wel of geen MacBook Pro 2019? 5 redenen voor en 4 tegen

Lars Paijmans
15 juli 2019, 19:31
5 min leestijd

Vorige week verraste Apple ons met een gloednieuwe MacBook Pro 2019. De laptop is weer op wat fijne punten vernieuwd, maar is nu het moment om de overstap te maken? Wij zetten de voors en tegens voor je op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Vijf redenen om de MacBook Pro 2019 te kopen

De MacBook Pro 2019 is sinds vorige week verkrijgbaar, maar is het nu het beste moment voor jou om er één aan te schaffen? In dit artikel stellen we vijf redenen voor en vier redenen tegen aan je voor.

1. Verbeterde specs maken MacBook Pro nog sneller

Apple vernieuwde de 13 en 15 inch-MacBooks met Touch Bar al begin dit jaar, maar nu is ook het instapmodel aan de beurt. Deze heeft nu standaard een 1,4 GHz quadcore Intel Core i5-processor van de 8e generatie.

Deze is ook nog aan te passen naar een Core i7-processor, al moet je hiervoor wel wat bij de prijs optellen. De nieuwe processor zorgt voor uitstekende prestaties, zoals al is gebleken uit verschillende benchmarktests. Ben je op zoek naar een laptop met vlotte prestaties voor je werk of studie, dan haal je met de MacBook Pro een topapparaat in huis.

2. Ook het goedkoopste model heeft nu een Touch Bar en True Tone

Voortaan heeft iedere MacBook Pro geen functietoetsen meer, maar een Touch Bar. Dit oled-touchscreen past zichzelf aan op basis van de apps die je gebruikt, zodat je bijvoorbeeld een volumebalk ziet als je via Spotify muziek luistert.

Naast de Touch Bar heeft de instap Pro nu ook een True Tone-scherm. Deze techniek van Apple gebruikt sensoren in de behuizing om te zien wat het licht in je omgeving is. Daar wordt de kleur van het scherm vervolgens op afgestemd, wat voor natuurlijkere beelden zorgt en een fijnere kijkervaring voor je ogen.

3. Verbeterd toetsenbord, maar hoeveel beter is onduidelijk

Het vlindertoetsenbord is al jaren een doorn in het oog voor Apple, maar ook de MacBook Pro 2019 heeft dit kwetsbare keyboard nog. Het bedrijf krijgt de nodige klachten over dit toetsenbord, dat al defect zou raken als er een broodkruimel verkeerd onder terecht komt. Om die reden zou Apple het toetsenbord van de Pro 2019 hebben aangepast, zodat deze op papier beter bestand is tegen schade van buitenaf.

Dit is echter al de vierde editie van dit toetsenbord en de vorige keren ging het na een paar maanden alsnog mis. Het is daarom nu nog te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen en tegelijkertijd dus een risico als je de laptop al in huis haalt. Mocht je MacBook om deze reden kapot gaan, dan neemt Apple wel de reparatiekosten voor zijn rekening met een speciaal reparatieprogramma.

4. Touch ID-sensor maakt inloggen en betalen gemakkelijk

De meningen over het nut van de Touch Bar zijn verdeeld, maar over de toevoeging van de Touch ID-sensor aan de zijkant van dit touchscreen is men een stuk positiever. Met deze vingerafdrukscanner kun je de MacBook veilig ontgrendelen, zodat je geen wachtwoord in hoeft te vullen. Ook kun je er bijvoorbeeld je wachtwoordbeheerder veilig mee afschermen en online betalingen doen in de App Store of met Apple Pay.

5. Profiteer nu van studenten- en docentenkorting

Momenteel is de jaarlijkse Apple Back To School-actie weer van kracht, zodat studenten en docenten flinke kortingen kunnen krijgen op nieuwe MacBooks, waaronder de MacBook Pro 2019. Er gaat dan niet alleen iets van de prijs af, maar je krijgt er ook een draadloze Beats-koptelefoon bij. Maximaal ter waarde van 350 euro. Mocht je toch al van plan zijn om binnen nu en een paar maanden een exemplaar te kopen, dan kun je dat dus beter nu doen.

Vier redenen om te wachten

Genoeg redenen om een serieus kijkje te nemen naar de nieuwe Pro dus, maar wat ons betreft zij er ook nog minstens vier andere redenen.

1. Nog steeds hetzelfde design van 2016

De MacBook kreeg in 2016 een gloednieuw design, met smallere schermranden, de Touch Bar en een spacegrijze kleur. Apple heeft het design de afgelopen drie jaar nauwelijks aangepast, op wat verbeteringen in het scherm en toetsenbord na.

Het is dus de vraag hoe lang het nog duurt tot er een compleet vernieuwde MacBook Pro op de markt komt, die mogelijk Touch ID inruilt voor Face ID. Net zoals op de iPhone en iPad Pro zou je dan je Mac kunnen ontgrendelen door er simpelweg even naar te kijken.

2. Komt er volgend jaar een beter toetsenbord aan?

Zoals we hierboven al noemden, heeft de Pro 2019 een nieuwe versie van het vlindertoetsenbord, maar is het nog even afwachten of deze betrouwbaarder is dan zijn voorgangers. Bovendien verscheen onlangs al een gerucht dat Apple van plan is om de volgende MacBook Pro weer het klassieke schaartoetsenbord te geven, met knoppen die je verder kunt indrukken en die minder snel kapot gaan. Voorlopig gaat het slechts om een gerucht, maar het zou ons niets verbazen als Apple in de nabije toekomst afscheid neemt van dit controversiële toetsenbord.

3. 16-inch MacBook Pro zou dit najaar verschijnen

Is een 13 of 15 inch-scherm eigenlijk te klein voor de dingen die jij op een MacBook wil doen? Dan zouden we even wachten tot dit najaar. Er zijn namelijk al tal van geruchten dat er een 16 inch-MacBook Pro onderweg is, met een groter scherm, nieuw design en andere verbeteringen.

Ongetwijfeld zal er een enorm prijskaartje aan deze Mac hangen, maar als je het liefst een zo groot mogelijk scherm wil, kun je beter even tot eind dit jaar afwachten en alle geruchten in de gaten houden.

MacBook Pro 2019 design

4. Geen student en geen haast? Wacht dan op een aanbieding

De Back to School-actie is een mooie kans voor mensen die aan de voorwaarden voldoen om de MacBook Pro 2019 goedkoper in huis te halen. Behoor je echter niet tot die doelgroep en sta je ook niet op hete kolen om een exemplaar te kopen, dan kun je geld besparen door een paar maanden te wachten.

Vaak duiken MacBook Pro’s op in aanbiedingen tijdens dagen als Black Friday of andere deals, zodat je goedkoper uit bent. Het zal volledig van jouw budget en situatie afhangen of het wachten op een dergelijke deal voor jou relevant is. Kijk ook in onze prijsvergelijker als je een MacBook Pro 2019 wil kopen voor de beste deal van het moment.

Bron afbeelding: Viktor Kadar
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen