Zo is het toetsenbord van de nieuwe MacBook Pro verbeterd
Michel van 't Klaphek

Apple heeft geluisterd naar de kritiek en het toetsenbord van de MacBook Pro (2019) op twee manieren verbeterd, zo laat een teardown zien. Verder kun je maar beter zuinig zijn op de krachtige laptop, want zelf repareren is vrijwel onmogelijk.

MacBook Pro (2019) toetsenbord verbeterd

Afgelopen week kondigde Apple uit het niets de MacBook Pro (2019) aan. Niet alleen is het de krachtigste Apple-laptop ooit, met maximaal acht processorkernen, ook het toetsenbord is verbeterd. Het keyboard van de vorige MacBook Pro was een van de pijnpuntjes.

Apple maakte niet bekend hoe het toetsenbord is verbeterd, maar gelukkig hebben de handige mensen van iFixit de laptop uit elkaar gehaald om dit te achterhalen. Het keyboard is op twee manieren verbeterd.

MacBook Pro (2019) teardown

Ten eerste is het siliconen membraan voortaan helemaal transparant en niet half doorzichtig zoals bij de vorige MacBook Pro. Ook gebruikt Apple voortaan nylon als materiaal, dat gladder aanvoelt en daardoor soepeler kan bewegen.

Lees ook: Apple kondigt MacBook Pro (2019) met beter toetsenbord en snelste processor ooit aan

Nieuwe MacBook Pro is onmogelijk zelf te repareren

Ook heeft Apple de contactpuntjes onder de toetsen aangepast. iFixit zegt dat deze voortaan duurzamer zijn vanwege een nieuwe materiaalkeuze. Hierdoor zijn de contactpunten soepeler waardoor ze minder snel blijven hangen.

MacBook Pro (2019) teardown 2

Er zijj verder geen veranderingen gevonden, omdat de MacBook Pro (2019) vooral qua specificaties een upgrade is. Ook het toetsenbord is daarom vrijwel onveranderd. De tijd moet uitwijzen of het nieuwe keyboard daadwerkelijk beter bevalt. Wel merken de technici op dat de nieuwe krachtige laptop vrijwel onmogelijk te repareren is. Zo zitten het toetsenbord, accu, speakers en Touch Bar allemaal aan elkaar vastgelijmd.

Problemen met het toetsenbord

Apple gebruikt sinds een paar jaar een nieuw soort toetsenbord in haar laptops, maar dit gaat niet geheel zonder problemen. Zo hebben sommige mensen last van ‘plaktoetsen’, letters die niet reageren of toetsen die blijven hangen.

Om deze problemen op te lossen kondigde Apple afgelopen week een uitbreiding van het Macbook-toetsenbordreparatieprogramma aan. Vist jouw laptop naast het net? Check dan onze tips voor wanneer je MacBook-toetsenbord niet reageert.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.