Teardown nieuwe 13 inch-MacBook Pro: grotere accu, maar vastgesoldeerde opslag
Michel van 't Klaphek

De MacBook Pro is uit elkaar gehaald. Aan de ene kant zijn sommige onderdelen een stuk makkelijker te vervangen en is de accu groter, maar aan de andere kant is de SSD-opslag vastgesoldeerd. Dit moet je weten over de MacBook Pro 2019 teardown.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

13 inch-MacBook Pro 2019 teardown

Afgelopen week kondigde Apple een nieuw instapmodel van de MacBook Pro aan, met een 13 inch-scherm. De laptop heeft een kleine upgrade gekregen en is onder meer uitgerust met een nieuwe quadcore-processor van Intel (achtste generatie). De experts van iFixit zijn weer snel bij om de MacBook schroefje voor schroefje te ontleden, en zo alle nieuwe specificaties te ontdekken.

MacBook Pro 2019 teardown 13 inch

We beginnen met het positieve nieuws. Voortaan zijn meerdere onderdelen modulair, wat betekent dat ze makkelijker te vervangen zijn. Dit komt goed uit bij reparatie. Onder meer de Thunderbolt- en koptelefoon-aansluiting zijn nu modulair, net zoals de Touch ID-sensor.

Bovendien is de accu een fractie groter. De nieuwe 13 inch-MacBook Pro heeft een capaciteit van 58.2Wh, ten opzichte van het eerdere model met 54.5Wh. Jammer genoeg merk je in de praktijk weinig van deze grotere accu. Het instapmodel heeft namelijk een aantal extra functies gekregen die meer stroom verbruiken, zoals de Touch Bar. Hierdoor blijft de accuduur van 10 uur ongewijzigd.

SSD-opslag zit moervast

Jammer genoeg laat de teardown ook nadelen zien. Het grootste minpunt is zonder meer dat de SSD-opslag tegenwoordig zit vastgesoldeerd aan het moederbord. Op die manier is het vrijwel onmogelijk om zelf te repareren. De SSD-opslag is daarmee verre van modulair te noemen.

MacBook Pro 2019 teardown 13 inch 2

iFixit is een reparatiebedrijf en dus deelt men altijd een rapportcijfer uit om aan te geven hoe makkelijk je zelf onderdelen kunt vervangen. Het zal je niet verbazen dat de nieuwe MacBook Pro slecht scoort. Het instapmodel krijgt een twee als rapportcijfer. Vrijwel alle Apple-apparaten krijgen overigens een laag cijfer van iFixit.

Ook interessant: SSD-opslag van Macs upgraden voortaan honderden euro’s goedkoper

Meer over de 13 inch-MacBook Pro

Het is jammer dat de SSD-opslag vastgesoldeerd zit, maar daarentegen is de nieuwe MacBook Pro wel een stuk sneller dankzij de nieuwe processor. Sterker nog, uit testen blijkt dat de 13 inch-variant maar liefst twee keer zo snel is als het model uit 2017. Check onze MacBook Pro-prijsvergelijker om de beste deal voor jou te vinden, of lees eerst onze MacBook Pro review.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.